De Hot Chip Challenge, want we houden wel van een uitdaging!

hot-chip-1
De handschoen zit in de doos met een goede reden

Alles met daarin het woord ‘challenge’ verwerkt, wekt meteen onze interesse. Niet alleen vanwege het overduidelijk uitdagende karakter van de term maar eveneens vanuit het idee dat overdrijven ook een kunst is. Het aantal keren dat we reeds een challenge geserveerd kregen, die uiteindelijk weinig meer dan een stevige reclamestunt was, is niet meer bij te houden. Toen we de Hot Chip Challenge op ons bord kregen, gingen dan ook alle alarmbellen af. De allerpikantste chip ter wereld? De enige in België? Onmogelijk op te eten? Je zal vuur spuwen en lava schijten? Meer dan voldoende redenen dus om met de nodige argwaan zo een chip naar binnen te spelen, iets wat we misschien beter niet hadden gedaan.

hot-chip-2
Grote doos met een groot effect.

De Hot Chip Challenge is niet nieuw en is al langer een rage bij onze Amerikaanse buren. Het principe is poepsimpel: 1 gigantisch pikante chip opeten en zo lang mogelijk je tranen onder controle houden. Door toedoen van sociale media, voornamelijk dan TikTok en Snapchat, waaide de rage ook over naar Europa. In het begin was het nog moeilijk zo een chip te bemachtigen maar enkele pientere ondernemers sprongen al snel op de wagen. Ondertussen bieden een handvol dealers in de Benelux zo een chip aan en kun je dus zelf ook gaan timmeren aan je weg naar insta-fame.

Tabasco maal 3000

hot-chip-3
De verpakking laat weinig aan de verbeelding over

De chip dus, in het enkelvoud want je krijgt daadwerkelijk slechts 1 chip in het doosje. De verpakking laat er dan ook geen twijfel over bestaan: die ene chip opeten is een regelrechte uitdaging, een complete zak gaan verorberen is gewoonweg onmogelijk. De cijfers liegen er niet om: doordat de chip is bedekt met een laagje peperpoeder, afkomstig van de beruchte Carolina Reaper (de heetste peper ter wereld) krijg je een astronomische 1,5 miljoen op de Scoville index. Scoville is de maatstaf voor de heetheid van pepers en afgeleide producten en 1,5 miljoen is dan ook heel wat. Om alles in perspectief te plaatsen: een flesje tabasco heeft een Scoville cijfer van 5000. Het verklaart meteen ook waarom ieder doosje van de Hot Chip Challenge wordt geleverd met een latex handschoen erin. Je zult de uitdaging maar overleven om nadien met restjes poeder in je ogen te gaan wrijven.

Insta-regret!

hot-chip-4
Why oh why zijn we hier toch aan begonnen?

Bij het bijten in de chip overvalt een gevoel van onmiddellijke spijt ons. Waarom, oh mijn god waarom hebben we besloten hieraan deel te nemen? In geen tijd staat onze mond, tong, wangen en zelfs de lucht die we ademen in lichterlaaie. Hoe is het mogelijk dat zoiets legaal is? Hoe kan het dat iedereen dit kan aankopen zonder enige beperking? Meer nog, wie gelooft de idioten die reviews schrijven genre “was helemaal zo erg niet, ik kon er goed tegen”. 

hot-chip-5
Een uitdaging met ballen, die wel aan een prijs komt

Het is een gruwelijk effect dat meer dan 15 minuten blijft duren. Melk drinken? Brood eten? Het brengt slechts enkele seconden soelaas. Doorbijten en vooral blijven ademen is de boodschap. Het zweet druppelt van ons voorhoofd af en ook de maag begint te protesteren. Een bizarre vaststelling volgt eenmaal de ergste effecten voorbij zijn. Een challenge die eender welk gezond denkend mens links laat liggen maar toch stel je jezelf meteen de vraag of het de volgende keer misschien beter kan. 

Een uitdaging van formaat dus, eentje waarmee je als een dolleman kunt gaan scoren tijdens feestjes. Een uitdaging met een prijskaartje ook want 1 chips kost net geen 10 euro. De tijden waar je bij vrienden en familie kon uitpakken met die fles echte Cubaanse rum (die je stiekem bij de Chinees om de hoek had gehaald) zijn lang voorbij. Wie echt indruk wil maken, steekt door middel van een chip zijn of haar mond in brand.

Zelf kopen? Je kan ze hier vinden. (klik)