Dropshipping, slapend rijk worden (maar niet echt)

dropshipping-top
Dropshipping, de magische oplossing voor alle digital nomads?

De kans is groot dat je ooit het woord ‘dropshipping’ op het internet tegen het lijf liep. Het is een term die erg vaak wordt gebruikt als wondermiddel voor digitale nomaden en zij die slapend rijk willen worden. Het is een term die al even vaak wordt gebruikt met een negatieve connotatie waarbij ‘oplichting’ en ‘te mijden als de pest’ nooit ver weg zijn. Is het echt een ultieme tool voor mensen die geen vaste standplaats hebben of is het eerder een marketingterm die even leeg is als de staatskas? We hebben er alvast onze mening over. 

Drop-wadda?

dropshipping-1
Een compleet logistiek proces via een simpele klik van de muis

First things first: wat is Dropshipping nu in hemelsnaam? Het is leuk om stoere woorden te gaan gebruiken maar het gros van de internettende kopers en verkopers hebben er geen flauw idee van wat het nu precies inhoudt. Toch is het concept niet echt complex en is het idee erachter best wel geniaal. In een traditioneel commercieel proces heb je merken & distributeurs die hun producten via winkels gaan aanbieden. Klanten kijken, vergelijken en kopen wat ze willen in die winkels en zo is de cirkel rond. Met de komst van het internet en de online handel kregen fysieke winkels er stevig van langs. Plots was een showroom geen noodzakelijkheid meer om koopwaar aan de man te brengen maar volstond een (eenvoudige) website. Het bood meteen ook nieuwe perspectieven aan voor iedereen want alles gebeurde digitaal en op afstand. Waarom zou een merk of distributeur zijn producten eerst naar een verkoper sturen, die het op zijn beurt dan weer naar een klant stuurt? Een rechtstreekse verzending is effectiever en vooral heel wat milieuvriendelijker. Dropshipping werd op die manier geboren. De fysieke winkels van vroeger werden online shops met een virtuele catalogus. De voorraad? Die stond gewoon bij de merken of distributeurs en via het internet werd de volledige administratie afgehandeld. Verkopers sturen hun orders naar de distributeurs, die op hun beurt dan weer de bestelling rechtstreeks naar de klant stuurden. Eenvoudig, ecologisch en vooral heerlijk online. Als verkoper kon je van eender waar ter wereld gaan werken want je moest je zelf niet gaan bezig houden met stockeren en verpakken. Ook financieel werd het interessant want je moest niet gaan investeren in winkelruimte en je vaste kosten werden tot helemaal niets gereduceerd. 

dropshipping-2
Klikken, bestellen en laten leveren vanuit je luie zetel.

Hoewel het op papier allemaal super lijkt, krijgt dropshipping maar moeilijk voet aan grond in België en zelfs in Europa loopt het niet echt als een trein. Websites komen en gaan en ook de klachten stapelen zich op. In België werd door verschillende organisaties zelfs een tijdlang opgeroepen om niet te kopen aan dropshippers, met een minister die zelfs openlijk durfde te stellen dat webwinkels maar helemaal moesten ophoepelen. Het goudhaantje van de digital nomads lijkt op die manier meer op commerciële zelfmoord dan totale vrijheid maar waar ligt het probleem nu eigenlijk? We trokken zelf op onderzoek en vonden 2 grote knelpunten in het volledige systeem.

Not born in the USA

dropshipping-3
Een gevalletje USA vs. Europa

Een niet te ontkennen issue met dropshipping kan worden teruggebracht naar eenvoudige aardrijkskunde. Als Europeanen kijken we maar al te graag in de richting van het ultramachtige Amerika, trendsetter in zowat alles wat met digitale commercie te maken heeft. Daar is dropshipping eerder de norm, om maar het voorbeeld van Amazon Marketplace te nemen. Wat je als eindconsument koopt op Amazon wordt niet noodzakelijk door Amazon verkocht maar wel door hen verzonden. Europa is natuurlijk Amerika niet en hier hebben we, op de helft van de oppervlakte, verschillende landen die elk hun eigen cultuur hebben. Verschillende manieren van werken, verschillende talen, verschillende verwachtingen en in bepaalde gevallen zelfs verschillende munten maken het gebruik van dropshipping niet altijd zo eenvoudig. Ook qua volume stelt de Europese markt veel minder voor dan het Amerikaanse broertje waardoor niet veel distributeurs geneigd zijn hiermee aan de slag te gaan. Als kers op de taart werken veel (vooral beginnende) handelaars met Engelse, Amerikaanse of zelfs Chinese partners die maar al te graag hun goederen versturen naar je klanten. De levertermijnen bedragen dan vaak weken in plaats van enkele uren en de eindklant krijgt er dan meteen nog een stevige extra factuur bij. Europa rekent immers importkosten aan voor alles wat van buiten de unie komt en die staan zelden tot nooit vermeld bij aankoop.

Niet werken en toch geld verdienen? Je kiest beter een andere piste!

dropshipping-4
Helemaal niks doen en miljoenen verdienen? Keep on dreaming!

Daarnaast is ook de mentaliteit van de verkoper een groot struikelpunt. Het internet staat bol van de succesverhalen met dropshipping. Grote onbekenden die vanuit hun luie zetel miljoenen hebben weten te verdienen en nu genieten van een luxeleven op een tropisch eiland? Je hoeft heus niet lang te zoeken om ze te vinden. Natuurlijk delen ze maar al te graag hun advies met je (al dan niet betalend na een gratis infomoment) en al snel gaat iedereen dromen. Met een cocktail in de hand en een computer op je schoot stinkend rijk worden? Wie wil er dat nu niet? De realiteit is dat het runnen van een webshop een fulltime activiteit is, ongeacht de manier waarop je werkt. Het verzenden van je goederen is slechts een fractie van het volledige proces en succes is geen garantie. Het bouwen van de website, opstellen van een marketingplan en vooral het op poten zetten van een klantendienst is iets waar dropshipping je niet bij gaat helpen. Je komt terecht in een wereld van overaanbod waar duizenden anderen diezelfde tips ook gaan toepassen en al snel kom je tot de vaststelling dat die penthouse in Dubai nog niet voor meteen gaat zijn. De enige die echt rijk worden zijn diegenen die je zeggen wat je moet doen. Op het internet tref je ontelbare dergelijke sites aan. Ze zitten slecht ineen, werken niet echt vlot en bieden allemaal dezelfde producten aan. Bellen naar iemand kun je niet doen en vragen stellen over de producten al helemaal niet. Meestal zit er een individu achter die geen idee heeft wat hij of zij verkoopt … het kan gewoon met dropshipping dus doen ze eender wat.

Onze conclusie is er dan ook eentje om even te laten bezinken. Kan dropshipping je helpen om een inkomen te genereren als digital nomad? Ja! Alleen moet je goed beseffen dat het een allesbehalve eenvoudige taak zal worden. Je bent en blijft ondernemer en je klanten blijven koning. Ze hebben recht op deskundig advies, je moet een stevig retourbeleid uitwerken en de aangeboden prijs is ook de prijs die men gaat betalen. Met kosten nadien moet je niet afkomen. Het is een volledige dagtaak die je morgen niet rijk gaat maken en waar je slapeloze nachten van zult krijgen. Natuurlijk beleef je die slapeloze nachten wel eender waar, eender wanneer want je kunt leven in totale vrijheid.