Cotesa was zowat het Dallas van West-Vlaanderen

cotesa-top
Ooit een bruisende plaats, nu leeg en verlaten

Het verhaal achter het vergane Cotesa leest als het script van een aflevering uit de reeks Dallas. Textiel, familievete’s, drama’s en zelfs een samenwerking met de Duitse bezetter maken allemaal deel uit van de intriges die het familiebedrijf te verwerken kreeg. De absolute top werd bereikt maar begin de 21ste eeuw kon de bodem niet meer worden vermeden. In Waregem zijn er, voor wie goed kijkt, nog steeds restanten te vinden van het rijk van wat ooit de West-Vlaamse Ewing-familie was. 

cotesa-1
Krakers vonden ondertussen ook al hun weg naar de site

Valère Devos was een rasechter ondernemer. In 1928 startte hij zijn eigen weverij, die hij samen met zijn familie al erg snel succesvol kon maken. Helaas was zijn drang naar succes zo groot dat hij, tijdens de Tweede Wereldoorlog, gaat samenwerken met de Duitse bezetter. Zijn familie, rood van schaamte, verbande Valère uit de onderneming en weigerde nog langer contact met hem te hebben. In slechts enkele jaren tijd kende de textielgigant niet alleen het succes maar kreeg hij eveneens te kampen met een eerste falen. 

Dan doen we het toch gewoon opnieuw?

cotesa-2
Een aandenken aan een tijd van een bloeiende economie.

Valère bleef niet bij de pakken zitten en richtte in 1946 de firma Sofinal op, een directe concurrent van het bedrijf dat hij 20 jaar eerder zelf uit de grond had gestampt. Sofinal wilde wereldleider worden in het weven en verven van textiel, een ambitieus plan dat al snel erg concreet werd. De zonen van de ondernemer, gebeten door de microbe en de drang naar succes, zetten het werk van hun vader verder tot op het punt dat ze concurrenten worden van elkaar. In 1987 wordt op die manier een erg bizarre transactie uitgevoerd, waar familiebedrijven via obscure constructies elkaar opkopen. De familie spat uit elkaar, verschillende karakters komen tot intensieve confrontaties en het zakencijfer van Cotesa (de nieuwe naam van het bedrijf) krijgt stevige klappen. Wanneer een van de broers eruit wordt gekocht  wordt Cotesa een zinkend schip. Enkele investeringen en leningen kunnen het noodlot niet vermijden en de boel gaat definitief op slot. 

cotesa-3
De natuur neemt terug wat ooit werd afgenomen

Vandaag, anno 2022, staan de restanten van de ververij nog steeds recht in het hart van Waregem. Wat er mee moet gaan gebeuren weet niemand precies en verschillende pistes liggen op tafel. Ondertussen wordt een deel van de gebouwen gebruikt om hulpdiensten te trainen, krakers hebben dan weer een ander deel van de site in handen genomen. Wie doorheen de enorme galerijen wandelt kan zich, met enige fantasie, probleemloos vaststellen dat dit ooit het centrum van de Belgische textielindustrie was. 1400 mensen werkten hier, dag en nacht, om Belgische luxeproducten wereldwijd te kunnen leveren. De teloorgang van Cotesa zou men kunnen wijten aan de import vanuit het oosten maar de realiteit is dat een clash tussen familiale ego’s de absolute doodsteek voor deze wereldspeler was. 

Meer foto’s zijn terug te vinden op onze facebookpagina. (klik)