Parc de Hauster, want kunst is voor iedereen

hauster-top
Een paraplu met een gigantische diameter? Waarom niet?

Kunst is iets aparts. Het is een vorm van expressie die zich vooral richt op je eigen interpretatie. Wat mooi is voor de ene, is spuuglelijk voor de andere en vice versa. Wat dan wel weer als een rode draad doorheen de Belgische kunstwereld loopt, is dat het een ding is dat bijna exclusief is voorbehouden voor musea en galerijen, waar keiharde euro’s er mee de trend bepalen. ‘Fuck that shit’ dachten ze in Chaudfontaine en ze bouwden het Parc de Hauster om tot een indrukwekkende en bij momenten zelfs abstractie kunstgalerij die non-stop gratis te bezoeken is.

hauster-1
Een kaleidoscoop van formaat

Wie ooit voorbij het park reed, dat pal naast de Vesder ligt, kon weinig anders dan naar de kunstwerken kijken. Van een gigantische wasknijper tot een kaleidoscoop met de afmetingen van een tank? Het vond allemaal al een weg naar het stadspark dat eveneens liefhebbers van kunst moet aantrekken. Nieuw is het niet want de eerste werken verschenen reeds in 2010. Gaandeweg is het wel groter en bekender geworden. Initieel was er, hoe kan het ook anders, de nodige commentaar maar ook die is in de loop der jaren geluwd. Wie stelt er zichzelf nu geen vragen bij het zien van een paraplu, groter dan de gemiddelde bus? Je stopt, je stelt je vragen en je gaat kijken. Toeristen smullen ervan, de inwoners van Chaudfontaine genieten dan weer van de mooie plaats en de extra inkomsten die de toeristen met zich meebrengen. Het park is 24/7 gratis te bezoeken, wat ook weer een extra plus is. 

Never a dull day

Ieder jaar opnieuw kunnen kunstenaars het beste van zichzelf geven, wanneer de werken van het jaar voordien worden verwijderd. Het loont dus de moeite om jaarlijks toch nog even snel halt te houden aan het Parc de Hauster. Helaas hebben de overstromingen van 2021 ook daar lelijk huisgehouden en werd een groot stuk van het park met de grond gelijk gemaakt. Toch komt de kunstruimte terug, daarover bestaat geen twijfel. 

GPS coördinaten voor het Parc de Hauster zijn hier terug te vinden: klik.