Nutteloze borden, heerlijk Belgisch!

nutteloze-borden-top
Verboden, behalve als het mag natuurlijk

Hoera voor nutteloze dingen! België blinkt uit in zaken die er helemaal niet toe doen en daar zijn we best wel fier op. Abstract, totaal onlogisch en klopt voor geen meter? Wij heten zoiets gewoon thuis. Dat moeten ze ook gedacht hebben bij de Nationale Vereniging voor Nutteloze Borden en ze stampten prompt enkele wandelingen uit de grond. Een trip doorheen enkele steden waarbij we worden geconfronteerd met borden die helemaal nergens op slaan. Absurditeit gecombineerd met een heerlijke portie zelfspot en een stevige wandeling? We zijn alvast fan

nutteloze-borden-1
De mini-gevangenis van Ieper

Ondertussen heeft de vereniging al op 3 plaatsen in het land dergelijke wandelingen uitgestippeld. Zelf trokken we richting Ieper waar meer dan 70 bordjes je langs een parcours doorheen de binnenstad loodsen. We stonden er misschien wat sceptisch tegenover, van het soort “dat is eigenlijk voor de kinderen” maar al snel waren we er ferventer mee bezig dan ons nageslacht. Er is dan ook nagedacht over die bordjes, of net niet wat het allemaal zo leuk maakt. De kleinste gevangenis ter wereld of HET huis waar Leonardo Di Caprio nooit in heeft gewoond? Komaan, zelfs de grootste zielepoot ter wereld kan weinig anders dan hiermee lachen. 

Niet altijd eenvoudig te vinden, steeds vermakelijk

nutteloze-borden-3
Je moet soms een beetje zoeken

Ieper is de laatste stad die het unieke parcours van de nutteloze borden heeft omarmd en we werden er meteen verliefd op. Geen kat die eraan twijfelt dat er binnenkort nog meer plaatsen overstag zullen gaan maar ondertussen is het genieten van het bestaande aanbod. De bordjes zijn niet altijd snel te vinden en vaak lijkt het op een geocache-light, alvorens je ze te pakken hebt. Toch is de beloning voor het zoeken steevast van de partij, dus geef je nooit zomaar gewonnen.

Check de site van de Nationale Vereniging voor Nutteloze Borden voor meer details. (klik)
Papieren versies van de wandelkaarten zijn te verkrijgen bij de toeristische dienst van Ieper. (klik)