Het Muziekbos, want modder = life

muziekbos-1
Er staan enkele kuitenbijters op het programma

Wandelen is sowieso altijd een beetje een avontuur. Of je nu dagelijks dezelfde ronde neemt of toch maar liever op avontuur vertrekt, wie gaat wandelen beleeft standaard wel iets. Voor wie het eerst de wandelroute door en rond het Muziekbos neemt krijgt het belevingsniveau een compleet nieuwe dimensie. Wandelaars worden er immers geconfronteerd met één van de meest modderige parcours van het land. 

Het muziekbos, stevig neergepoot in de Vlaamse Ardennen met Ronse als voornaamste uitvalsbasis, klinkt misschien niet meteen erg sexy in de oren. We kunnen er ons heel wat bij gaan voorstellen, van betonnen klarinetten tot enkele verloren piano’s maar aan een stevige wandeling denken we niet meteen. Toch heeft deze route weinig gemeen met het filharmonisch orkest maar is een extra paar schoenen in de wagen geen overbodige luxe. 

Wandelen, taal en vuil worden

muziekbos-2
De touwen hangen er met een reden

De Muziekbos wandelroute brengt iedereen doorheen het, what’s in a name, Muziekbos maar eveneens langs de taalgrens. Feit, er is de Geuzentoren en er zijn de flinke kuitenbijters die moeten worden overwonnen. Feit, er is de waanzinnige natuur van de Vlaamse Ardennen en je loopt er zelfs het occasionele ree tegen het lijf. Toch zijn dat niet de argumenten die een beetje avonturier moeten kunnen overhalen. 

Neen, van zodra het iet of wat regent, transformeert het parcours zich in een waanzinnige modderpoel waarbij zelfs de meest geharde wandelaars zich door de haren zullen wrijven. Vooral de stukken vanaf kilometerpaal 5 zijn vaak nogal intensief, genre “schoenen blijven steken in de modder” intensief. 

muziekbos-3
Aperitieven met de Geuzentoren op de achtergrond? Why not?

Er zijn verschillende afstanden die liefhebbers kunnen afleggen, waarbij ze allen rond de 10 kilometer in lengte draaien. Modder is de enige constante die er is en laat ons nu stiekem bekennen … dat is gewoonweg fun. 

Zelf gaan genieten van het vuilste dat de Vlaamse Ardennen te bieden hebben? Parkeerplaats is altijd terug te vinden in de omgeving van de Onze Lieve Vrouw Lorette kapel (klik) of in de nabijheid van het jongerencentrum er pal naast. Het volstaat om de bewegwijzering te volgen om je volledig onder te dompelen in de wondere wereld van de Oost-Vlaamse modder.