Vrees God niet! Of toch een klein beetje?

midnight-mass-top
Father Paul is wel erg gemotiveerd om de mensen opnieuw naar de kerk te krijgen.

Een nieuwkomer op Netflix en meteen eentje die onze aandacht wist te trekken. Midnight Mass, een miniserie die de kijker kennis laat maken met de bewoners van Crockett Island. Met slechts 127 inwoners is de plaats er niet alleen eentje waar iedereen iedereen kent maar is ook de kerk nog steeds een cruciaal onderdeel van de maatschappij. Wanneer een verloren zoon en een verloren gewaande priester plots terug opduiken, verandert het leven van de islanders grondig.

2 kleine waarschuwingen zijn hier op hun plaats. Vooraleerst bestaat de kans dat we in deze korte blog een tipje van de sluier oplichten. Daarnaast is het een soort van reeks waar je het eerste uur echt op de lippen moet gaan bijten. Het verhaal komt erg traag op gang en ook wij zaten verschillende keren met de afstandsbediening in de hand, genre “wegzappen die handel”. Toch krijgt de reeks op een bepaald ogenblik heel wat tractie en zuigt de reeks je mee. (pun intended)

Nieuw en jong vs oud en verdwenen

midnight-mass-1
Het artwork haalde ons over de streep

Father Paul, de nieuwe priester van het eiland die de oude en vooral zieke priester moet gaan vervangen, komt aan op Crockett Island en blijkt al meteen een erg goede band te hebben met de bewoners van de kleine lap land. Meer nog, het lijkt erop dat hij hen door en door kent, terwijl hij schijnbaar voor het eerst er voet aan land wist te zetten. De kerkbeleving zit er in het slop en dus besluit Father Paul om de kerk en het geloof opnieuw centraal te plaatsen. De vreemde gebeurtenissen stapelen zich op maar die worden afgewisseld met mirakels. Aflevering na aflevering ontrafelt het mysterie zich en is Father Paul niet wie hij zegt te zijn. De mirakels? Die krijgen gaandeweg een erg wrange bijsmaak.

midnight-mass-2
Een engel of een monster? Het verschil is miniem!

Waarom trok Midnight Mass onze aandacht? Hoewel het een horrorverhaal van pure fictie is, werd de storyline doorspekt met enkele maatschappelijke hangijzers. Het geloof, hoewel initieel bedoeld voor het goede kan meteen ook het kwade teweeg brengen. Ook macht, invloed en hoe dat inwerkt op de mens als persoon krijgen in de reeks een duidelijke plaats. Oh, juist ja, er is ook nog dat ding met vampiers (ja, ok, de reeks gaat dus over vampiers, daar gaat het complot). Midnight Mass brengt dus een heerlijke mix tussen enkele ouderwetse clichés en moderne pulp en laat ons daar nu net nood aan hebben gehad.