De Memento: Damage Control is een handleiding voor het onverwachte

‘Een voorbereid mens is er twee waard’. Niemand staat te wachten op een ramp en enkel mensen met een mentale achterstand hopen dat zij of hun naasten ooit in de problemen terecht zullen komen. Wanneer het moment wel is aangebroken, wanneer de catastrofe onvermijdbaar is, zijn het vooral de mensen die voorbereid zijn die het zullen halen. De Damage Control Memento is zonder twijfel de kleinste, goedkoopste en meest onmisbare tool die de voorbereiding compleet maken.

memento-damage
Een beknopte en onmisbare handleiding

Online worden we overweldigd met waanzinnige aanbiedingen, wonderproducten en items die ons een droombeeld zinspelen. Zonder het magische item van super fabrikant X kunnen we onmogelijk een vruchtbaar leven leiden. Marketing op z’n best waar een nuchtere blik geen overbodige luxe is. De realiteit is echter dat zelfs de meest unieke gadget ter wereld je niet gaat redden wanneer je aan je lot overgelaten wordt. De gouden jaren 70, waar er een overvloed was aan alles en negativiteit onbestaande was, liggen achter ons. We leven in een wereld waar tekorten om de hoek loeren en waar terrorisme de norm is geworden. De oorlog, die vroeger ver weg was, komt met aanslagen dichtbij en hulpverleners komen vaak handen tekort. Jezelf kunnen behelpen is dan ook cruciaal geworden en kan vaak het verschil maken tussen leven of dood.

Apocalyptisch maar helaas immer zo reëel

Dit is misschien een apocalyptische voorstelling van onze maatschappij maar hoeveel mensen zijn niet eens nog in staat om een stevige snijwonde te gaan verzorgen? Hoeveel mensen weten niet hoe te reageren wanneer hulpdiensten eraan komen? Het antwoord op deze vragen volstaat om zelfs de meest nuchtere mens koude rillingen te geven.

memento-damage
Een handleiding op basis van ervaring

Gaël De Beaudrap en Laguens Eric, 2 Franse MUG-medics, konden doorheen hun jarenlange carrière merken dat steeds minder mensen wisten hoe te reageren in geval van gevaar. Meer nog, het niveau van gevaar steeg terwijl de reactie-kennis daalde. Een dodelijke cocktail waar ze een antwoord op proberen te bieden.

De ‘Damage Control Memento’ is een compacte, handige samenvatting die slachtoffers, getuigen of hulpverleners een direct overzicht biedt over de stappen die nodig zijn om een situatie te stabiliseren. Of je nu net met een mes in je vinger hebt gesneden of een bomauto het winkelcentrum binnen is gereden, de memento gaat je een ruwe schets geven van wat je het best van al kunt doen om te helpen. De memento is dusdanig vormgegeven dat hij in iedere tas past en het geplastificeerde papier werd speciaal gekozen om zelfs bruikbaar te zijn in de gietende regen

De Damage Control Memento gaat je niet omvormen tot een hulpverlener maar het gaat er misschien wel voor zorgen dat je de zaken niet slechter gaat maken. Op dit moment is de memento enkel beschikbaar in de Franse taal maar zelfs hiervoor werd een oplossing voor voorzien. Niet alleen zijn de foto’s overduidelijk, moderne bommen vragen ook niet meer welke taal je spreekt wanneer ze ontploffen.

De kit is onder andere hier te krijgen: klik