Rijnhaven, de thuisbasis van boten en een monster

rijnhaven-top
Een screenshot uit de video die furore maakt

Een aantal weken geleden verscheen een, op eerste zicht banale video op sociale media. Een voorbijganger filmde een vreemd verschijnsel aan het wateroppervlak, in de Rotterdamse Rijnhaven. Toen kwam het internet langs en het verschijnsel groeide uit tot een ware sensatie. Voor heel wat cryptozoölogen en paranormale onderzoekers is het duidelijk: Nederland heeft een eigen monster van Loch Ness

We moeten het toegeven: de video waarover iedereen het heeft, heeft best wel wat potentieel in huis. Het lijkt erop dat een creatuur, met gewervelde rug, aan het oppervlak verschijnt om daarna opnieuw te verdwijnen. Het was schijnbaar niet de eerste keer dan men over dergelijke gebeurtenis sprak, het voorval op beeld kunnen vastleggen was dan wel weer nieuw. Het filmfragment deed ons vaag denken aan enkele exemplaren die we vanop Schotse bodem kregen en al snel bleek dat we niet alleen waren in die veronderstelling. In geen tijd stond het internet in lichterlaaie en zakten speurneuzen en nieuwsgierige zielen af naar de kades van de haven. 

rijnhaven-1
Het beroemde, Schotse monster van Loch Ness

Zwemt er echt een monster onder de Nederlandse voeten? Volgens verschillende experten moet de piste op z’n minst worden overwogen. Ze vergeleken de beelden met gegevens die ze reeds op andere plaatsen in de wereld (jawel, zoals Loch Ness) hadden verzameld en de gelijkenissen zijn treffend. In 1 lijn wordt meteen ook de link gelegd met de duizenden nieuwe dieren die jaarlijks nog worden ontdekt. 

Een monster? Ja dag Jan!

rijnhaven-2
Binnenkort Nederlandse realiteit?

Andere experten, bijgestaan door een resem aan sceptici, zijn dan weer een andere mening toegedaan. Het feit dat het ‘monster’ telkens opnieuw bij laag water tevoorschijn komt en meestal ook wordt gezien in de nabijheid van 1 en dezelfde plaats, is volgens hen een duidelijke indicator dat het hier niet om levend wezen gaat. Volgens de stadsbioloog moet het ongetwijfeld gaan om een stuk wrakhout dat nog vast hangt aan de bodem van de haven of om een dode vis, die ergens in verstrikt is geraakt. 

Wat het ook is, de Nederlanders laten het niet aan hun hart komen en trekken ‘en masse’ richting Rijnhaven in de hoop het monster te zien. De lokale autoriteiten spelen het spel gewoon mee en hebben besloten er wel degelijk onderzoek naar te voeren maar de resultaten nog even niet te gaan onthullen. Na deze barre tijden van coronalockdowns zijn toeristen immers erg gegeerd goed geworden.