La trésorerie de Menin, verborgen zonder het echt te zijn

menin-6
Een kleine deur verbergt een grote plaats

Het was ooit een broeihaard van lokale industrie, een plaats waar tewerkstelling en gelegenheid hand in hand gingen. Nu is het een donkere, verlaten plaats geworden. Een doorn in het oog van de buurtbewoners, een vrijhaven voor krakers en helaas ook een trekpleister voor vandalen. Toch bevat de plaats nog steeds een erg merkwaardige collectie aan waardevolle items, door de maatschappij gezocht maar toch vergeten. Welkom in la Trésorerie de Menin

Toegeven, je rijdt er in een oogwenk voorbij als je de straat al kan vinden natuurlijk. Niets, maar dan ook helemaal niets doet je denken dat er op het einde van een vervallen oprit een heuse schatkamer te vinden is. Een kleine, bescheiden woning lonkt op het einde. Volledig in verval met de nodige hekkens die nieuwsgierige blikken op afstand moeten houden. Toch is er meer aan de plaats dan alleen maar een aftandse arbeiderswoning. De echte schatkamer ligt er pal achter, verscholen door de muren van de ontelbare gebouwen die doorheen de jaren errond werden neergepoot. 

Een beloning wacht voor wie zoekt

menin-8
Merkwaardige wagens op een even merkwaardige plaats

Wie voorbij de kleine voordeur durft kijken, komt er terecht in een bonte verzameling allerlei, van oude bandenspelers tot fietsen of zelfs meubelstukken. Op zich niet echt wereldschokkend, ware het niet van de wel erg aparte reeks wagens die er staan gestockeerd. In de loop der tijd vonden deze brokken geschiedenis op wielen hun weg naar de grensgemeente om er hun laatste dagen te slijten. Vooral de originele kever is een pronkstuk, al moet je de rommelberg errond er even bij nemen. 

menin-2
En nog meer wagens ..

Helaas komt het verhaal van la Trésorerie de Menin ook met een trieste kant. Nadat de onderneming kopjeonder ging, werden de gebouwen verkocht. Met die verkoop kwam ook een volledige administratieve molen op gang en kreeg de nieuwe eigenaar het ene verbod na het andere opgelegd. Pas na een jarenlange lijdensweg scheen er licht aan het einde van de tunnel maar dat kon de gebouwen niet van vandalisme en brandstichtingen vrijwaren. Het is dus maar een kwestie van tijd vooraleer de schatkamer definitief van de kaart zal verdwijnen

Meer foto’s zijn terug te vinden op onze facebookpagina. (klik)