They shall not grow old grijpt je naar de keel

old-1
Oude fragmenten werden met de computer opgewaardeerd

Nieuw is de documentaire niet maar nu hij recent aan de Netflix catalogus werd toegevoegd, zal hij door het brede publiek worden opgepikt. “They shall not grow old” is een collectie van oude videobeelden, die dateren van de Eerste Wereldoorlog, die in een langspeelfilm werden gemonteerd waarbij oud-strijders hun verhaal delen. Het levert een unieke kijk op een conflict dat het leven heeft gekost aan miljoenen mensen.

Peter Jackson, de regisseur van ‘They shall not grow old’, realiseerde met de prent een waar huzarenstukje. Hij verdiepte zich jaar en dag in de archieven van het Imperial War Museum en vond een resem aan filmfragmenten die nooit eerder werden vertoond. Hij liet de rekenkracht van moderne computers erop los om ze allen van kleur te voorzien en vond ook audiobanden waarop de weinige soldaten die wel terugkeerden hun verhaal doen. Het resultaat grijpt je genadeloos naar de keel

Lest we forget, een slogan die we keer op keer vergeten

old-2
De beelden werden vakkundig gerestaureerd

Het verhaal volgt enkele Britse jonge kerels die in het leger worden ingelijfd. Velen onder hen zijn nog niet eens 18 jaar oud maar de nood aan soldaten is groot. Uit de getuigenissen blijkt al snel dat ze allen stonden te trappelen om naar het front te trekken. Het Verenigd Koninkrijk was een wereldmacht en ze zouden die Duitsers daar snel snel even onder het tapijt gaan vegen. De motivatie ruimt al snel plaats voor pure wanhoop, wanneer ze met de brute realiteit van de oorlog worden geconfronteerd. De offensieven volgen elkaar aan een rotvaart op en de dood is de enige zekerheid die er op het slagveld is. Na een bloedige oorlog, die het Europese vasteland teisterde, kwamen 1 miljoen Britse soldaten niet meer terug naar huis. 

old-3
De tank maakte zijn intrede

‘They shall not grow old’ volgt het verhaal vanuit Brits perspectief, wat bij het uitbrengen ervan (in 2018 al) op de nodige kritiek kon rekenen. In het globale conflict vielen miljoenen doden van verschillende nationaliteiten en volgens de kritikasters werd hier geen rekening mee gehouden. Peter Jackson reageerde hierop kort door te stellen dat net dit het confronterende voorbeeld was van de schaal van dit conflict. Er vielen zoveel doden, er werd op zoveel plaatsen gevochten dat hij nooit in staat zou zijn het allemaal in beeld te brengen. 

old-4
De reden om je Netflix abo te hernieuwen

Wie ‘They shall not grow old’ bekijkt blijft achter met een hoop vragen, wat uiteindelijk een goede zaak is. Het is een mentale oplawaai van formaat die je doet stilstaan bij onze eigen geschiedenis. In 1914 vertrokken miljoenen mensen naar het front om de Duitsers een pandoering te geven. Het was een kwestie van een paar weken en iedereen was terug thuis; De realiteit kon niet verder hiervan zijn verwijderd. Wie dacht dat we onze les dan wel hadden geleerd, vergiste zich grandioos. We kregen nog een Tweede Wereldoorlog, Korea, Vietnam, Irak, … en zoveel andere plaatsen waar het snel snel even gingen regelen. 

Lest we forget!