Mad Max maakt deel uit van ons collectief geheugen

mad-max
Een heerlijke grunge-poster van de originele film

Je kan jezelf bezwaarlijk een filmfreak en zelfs al helemaal niet een liefhebber van het apocalyptische, wanneer je Mad Max nog niet gezien hebt. De film, die in 1979 vanuit down under de wereld veroverde, werd bijna meteen een cult-klassieker. Mel Gibson hoeft zich ondertussen niet meer te bewijzen maar toch zal hij voor altijd in het collectief geheugen gegrift staan als Max, de politieagent die uit is op wraak. Er volgden nog 2 films en 4 jaar geleden werden we beloond met een remake. Hoewel de films door heel wat mensen, in detail of in grote lijnen, gekend zijn en ze als fundering voor zowat alle andere apocalyptische films hebben gediend, zijn het vooral de details die het extra juicy maken. We zochten 5 van de coolste details op.

Hoezo tekst?

Bij het verlaten van de filmzaal, na het zien van Fury Road, stonden we zelf ook even versteld van de rol van Tom Hardy. Hij vertolkte Max op een unieke manier maar zijn volledige tekst besloeg misschien niet eens een kwart van een A4-tje. Hiermee trokken de schrijvers de lijn van de originele Mad Max volledig door. Mel Gibson had, voor de tweede Mad Max vertolking, niet meer dan 16 zinnen die hij moest onthouden.

The eternal nemesis

mad-max
Immortan Joe en Toecutter, dezelfde vijand

In het eerste deel van de trilogie, gaat Max op zoek naar Toecutter. De leider van de motorbende heeft immers de dood van zijn vrouw op zijn geweten. In Fury Road, de laatste inlassing, neemt men het op tegen Immortan Joe. Na 36 jaar blijft de aartsvijand dan ook dezelfde want zowel Toecutter als Immortan Joe worden gespeeld door één en dezelfde acteur: Hugh Keays-Byrne

Budgetfilm?

Investeerders stonden niet meteen te trappelen om de allereerste Mad Max film te voorzien van de nodige financiële middelen. Heel wat geslijm en ellebogenwerk was nodig om geld in het laatje te krijgen. Uiteindelijk werd er afgeklokt op 200.000 dollar, een habbekrats in vergelijking met hedendaagse blockbusters. In Hollywood worden veelvouden van dit bedrag gespendeerd aan marketing alleen en is 200.000 dollar voorbehouden voor amateurs. Uiteindelijk bracht de eerste film meer dan 99 miljoen dollar in het laatje, een bedrag dat jaarlijks nog steeds blijft stijgen.

Will work for beer

mad-max
Will work for beer

Wanneer je met moeite geld kan vinden, moet je links en rechts op uitgaven gaan beknibbelen. Mensen die instonden voor het vervoer van acteurs en materiaal, ambulanciers en zelfs figuranten werden uitbetaald met … bier. Heel wat van de medewerkers aan de film waren toen nog debutanten, die het vooral voor de ervaring deden. Het bier was dus een welgekomen extra.

When friends become enemies

mad-max
The Humungus ws ooit MFP?

In het tweede deel van de trilogie wordt de raffinaderij belaagd door de trawanten van The Humungus. Oorspronkelijk was die rol voorbehouden voor Jim Goose, de partner van Max in de eerste film die gruwelijk verminkt wordt na een aanvaring met de bende van Toecutter. Dit idee werd, vanwege problemen met de cast, opgeborgen maar het idee bleef bestaan. The Humungus heeft nog steeds de brandwonden van het ongeval, de voertuigen waarmee zijn handlangers aanvallen uitvoeren zijn voor het overgrote deel oude politievoertuigen en zijn wapen .. dat toont heel wat gelijkenissen met dat van de MFP (Main Force Patrol).