MRE, de vloek van vele militairen

MRE-top
Ziet er niet uit, smaakt heerlijk

Wie ooit het genoegen heeft gehad zijn of haar land te dienen, zal ze ongetwijfeld nog kennen. Wie zich verdiept in het survival gebeuren of de wereld van de preppers, zal ze ongetwijfeld wel ergens klaar hebben liggen. MRE’s, Meals-Ready-to-Eat zijn kant-en-klaar maaltijden die het voor militairen mogelijk moeten maken om altijd en overal te kunnen eten. Het gros van die MRE’s worden ontworpen met slechts 1 idee: overleven. Hoewel er de laatste jaren wel wat variatie op de markt is gekomen, blijft de grote meerderheid van die dingen een samenraapsel van ingrediënten zonder echt rekening te houden met de smaak. Voor de militairen is het eten dan ook niet echt een kwestie van culinair genieten maar eerder van voldoende calorieën binnen te krijgen. Voor het Franse leger liggen de kaarten anders op tafel. Meer nog: heel wat militaire eenheden zijn jaloers op de Franse rantsoenen. We gingen er zelf mee aan de slag. 

MR-what?

MRE-1
Een compacte doos, om een dag lang te overleven.

Mensen die niet echt thuis zijn in de wereld van het overleven of van de militaire afkortingen, horen het nu waarschijnlijk donderen in Keulen. Een MRE is een rantsoen, een volledige maaltijd dus, die door de militairen mee wordt genomen wanneer ze vertrekken op missie. Tijdens een patrouille van ettelijke uren moet je natuurlijk eten maar kun je moeilijk verwachten dat een veldkeuken je overal volgt. De Tupperware potten van je oma mee in je rugzak nemen is ook geen optie. Die dingen nemen teveel plaats in en stuwen het gewicht van je rugzak naar ongekende hoogtes. Een MRE brengt de oplossing. Van ontbijt tot dessert, van koffie tot avondmaal? Het zit allemaal in een compacte verpakking. Het waren de Amerikanen (hoe kan het ook anders) die het concept voor het eerst in gebruik maken maar het waren de Fransen die het tot een restaurant-niveau hebben weten te brengen. 

MRE-2
Van ontbijt tot avondmaal, inclusief dessert. Het zit er allemaal in!

Waar het gros van de militaire eenheden wereldwijd nog steeds aan de slag gaat met de standaard zakjes (die vaak allemaal smaken naar karton), krijgen Franse militairen hun rantsoen in een compacte doos. Met een gewicht van geen 2 kilo krijgen ze daadwerkelijk alles mee. Zelfs een klein vuurtje om hun maaltijden mee te koken (en meteen ook je handen te verwarmen) zit in een standaard MRE. Leuk, ze kunnen koken op het terrein maar waar de andere landen echt jaloers op zijn, is de smaak en de kwaliteit van de maaltijden die hun Franse collega’s krijgen. Feit, het ziet er niet echt uit decoratief uit (je zou er alvast geen punten mee scoren tijdens een aflevering van Komen Eten) maar de smaken zijn echt voortreffelijk. Verschillende varianten zijn ook beschikbaar, zodat je dagelijks kunt gaan afwisselen. 

Haute Cuisine, ook in oorlogstijd

MRE-3
Lekker kokkerellen, wanneer de kogels je rond de oren vliegen.

Naar een reden hoeft niet ver te worden gezocht. De Franse defensie is van mening dat hun soldaten niet alleen beter presteren wanneer ze geen honger hebben, ze vertegenwoordigen dan ook nog eens het culinaire land bij uitstek. Tijdens het ontwerpen van de MRE’s werken ze dan ook samen met vooraanstaande chef-koks om zo compacte maar overheerlijke maaltijden te kunnen ontwikkelen. Toch kan niet iedereen in dienst van het Franse leger van haute cuisine genieten. Zo moeten de Special Forces zich vooral beroepen op maaltijden die gevriesdroogd zijn. Op die manier wordt het volume en gewicht nog kleiner. 

Voor wie ze zelf wil gaan proberen hebben we helaas slecht nieuws. De Franse MRE’s zijn niet vrij te koop en zijn exclusief voorbehouden voor leden van defensie. Wij konden enkele sets bemachtigen (gewoon, omdat we coole mensen zijn) maar geen nood. Enkele van de producten die erin verpakt zijn, kun je los in de supermarkt verkrijgen