Tjoepke, de lamp die het stijlelement naar buiten brengt

tjoepke-top
Fatboy Tjoepke, de coole manier om het buitenleven te ontdekken.

Ooit waren er tijden waar outdoor mensen bijna per definitie werden afgestempeld als rednecks en neanderthalers. Hipsters hadden het voor het zeggen en wie niet met designer notebook en poging tot baard door de straten flaneerde, was een oermens zonder meer. Goed, we moeten ze het durven nageven dat er inderdaad ook tijden zijn geweest waar de grens tussen buitenmens en oermens vaak flinterdun was. Toch hebben enkele bedrijven uit de designsector het geprobeerd om wat verfijning in het outdoor gebeuren te brengen. Vaak was het niet meer dan een stuiptrekking of een tenenkrullende marketingzet maar met Tjoepke hebben de mensen van Fatboy wel een prijsbeest in handen. 

‘Let there be light’ zei een wijs man ooit, alvorens hij in het pikkedonker in de lokale vijver tuimelde. Licht is, vooral in wintermaanden, belangrijker dan ooit. Je ziet en je wordt gezien waardoor het leven stukken praktischer kan worden. Heel wat verlichtingsmateriaal voor gebruik buitenshuis, zaken zoals zak- of hoofdlampen, halen hun inspiratie uit militaire milieus. Dat heeft natuurlijk zijn redenen maar het zorgt er ook vaak dat heel wat materiaal minder aantrekkelijk of minder kindvriendelijk is. De designers van het Tjoepke namen al die argumenten mee naar de tekentafel en toverden een coole en toch praktische buitenlamp uit hun mouw. 

Cool, hip en ook bruikbaar!

tjoepke-1
Vooral kinderen zullen hier hun plezier in vinden

Het gebruik van de lamp (die oplaadbaar is trouwens) is erg eenvoudig: je draait ze om en ze gaat automatisch oplichten. Feit, je gaat er de lokale autosnelweg niet mee verlichten maar voor gebruik rond een kampement is het echt wel handig. Door te draaien aan de bovenkant kun je het Tjoepke zelfs gaan dimmen. Sfeervol voor je festivaltent? Er zijn ontelbare redenen waarom je zoiets zou willen regelen. De lamp is eveneens compleet waterdicht en, voor een product in die categorie dan toch, best wel stevig ineen gestoken. Ook qua gewicht is het een pluim want wie dit in de backpack steekt, sleurt slechts iets meer dan 200 gram extra mee. Volledig opgeladen zou het Tjoepke tot wel 8 uur licht in de duisternis brengen, een erg optimistische schatting zo blijkt want wanneer de temperaturen dalen en we wat meer licht nodig hebben lijkt 6 à 7 uur heel wat realistischer. 

tjoepke-3
Compact en een pluimgewicht.

Ik weet het: de rasechte survivalist gaat kokhalzen bij het idee dat je een daadwerkelijk handig product van een designsaus hebt voorzien. Toch kan dit een meerwaarde voor je uitrusting bieden, vooral wanneer je kinderen wil leren genieten van het buitenleven. Tjoepke is leuk en fijn om mee te werken en je hebt er ook niet meteen een diploma voor nodig om te kunnen gebruiken. Het kwijtspelen is nagenoeg onmogelijk en kinderen willen er nu éénmaal graag mee aan de slag. Wil je de kids meekrijgen in het verhaal, dan heb je twee opties. Of je drilt ze manu militari, in een poging automatismes erin te rammen of je leert ze het hen spelenderwijs, zodat het voor iedereen leuk blijft. De keuze is, volgens ons dan toch, snel gemaakt. 

Het Fatboy Tjoepke is te krijgen op de site van FatBoy zelf (klik).
Lokaal kopen kan eveneels op sites zoals die van Futureproofed. (klik)