JBL Xtreme 2: keiharde bassen in een keiharde behuizing

Met een streepje muziek gaat alles zoveel beter. Met heel wat muziek kun je bergen verplaatsen. Dat is net wat de JBL Xtreme 2 doet: bergen verzetten. Een stevige speaker die in coronatijden de volledige buurt van muziek kan voorzien en die dan nog eens uitermate geschikt is om je te vergezellen tijdens het avontuur. Het gewicht? Tjah, opnieuw een reden om te gaan werken aan je fysieke kracht!

xtreme-1
De JBL Xtreme komt uiteindelijk overal tot zijn recht

Picknicken, even rusten na een klim van een paar duizend meter of op adem komen nadat je urenlang door de catacomben van Parijs bent gekropen. Het zijn momenten waarop muziek best wel welkom is. In lang vervlogen tijden was het een droom of je moest zelf erg goed kunnen zingen. Je had toen nog de players die met hun gitaar in het park de harten van de dames deden smelten. Gaandeweg werd de walkman (met bijbehorende luidsprekers en kabels) in het parkbeeld geïntroduceerd, totdat uiteindelijk de smartphone het overnam. Overal ter wereld kun je naar muziek luisteren, als je maar GSM ontvangst hebt. Handig, mobiel en licht heeft de GSM dan wel weer 1 grote bottleneck: het volume. Het volstaat dat je in je vriendengroep een enorme kwebbeltrees hebt en van de muziek hoor je helemaal niets meer. 

Outdoor speakers, speelveld van de Chinezen

xtreme-2
De JBL Xtreme 2 is niet bepaald een kleine knaap

Bluetooth speakers brachten al snel soelaas maar heel wat van de Chinese varianten, betaalbaar en draagbaar, waren niet echt de dingen waar we naar op zoek waren. Met een levensduur van een paar uur bij intensief gebruik en een geluid krommer dan een caféconcert, zijn de Oosterse speakertjes een leuke gadget maar ook niet meer dan dat. Wie geniet van het outdoor gebeuren, wie vaak al eens in een tunnel of langsheen het water te vinden is, bleef dan ook in de kou staan. En toen liet JBL de spierballen rollen.

De audio-fabrikant is nu niet meteen een nieuwkomer in de markt van het betere geluid maar elektronica en outdoor combineren is en blijft een risico. Elektriciteit houdt nu eenmaal niet altijd van water en ook is vallen of haperen iets wat meestal fataal is voor je hebbedingen. Met de Xtreme 2 toont JBL dat ze niet vies zijn van een uitdaging en dat ze ook niet echt de gewoonte hebben om half werk te leveren. Het is een rasecht beest geworden en je buren (en schouders) zullen het geweten hebben.

olight-banner
Olight – don’t settle for less

Een knoert van 2.3kg, dat is de Xtreme 2. Een gewicht dat deels wordt verklaard door de robuuste structuur en de enorme bassen die het met zich meeneemt, deels door de batterij die erin zit. Op papier heb je voldoende capaciteit om het ongeveer 15 uur uit te houden, in realiteit komt het neer op een dikke 12 uur (bedankt Zwaarste Lijst van Stubru om ons voldoende materie te geven om dit te testen). Het gebruik ervan kan niet eenvoudiger zijn: je paart de speaker via bluetooth met je smartphone of tablet en je bent vertrokken. Is je batterij van je smartphone bijna dood, dan kun je die via de USB poort van de Xtreme 2 gaan laden. Helaas is er geen mogelijkheid om via de USB poort muziek naar de speaker te brengen. Hoe doe ik dat dan ondergronds? (laat ons voor het eenvoud even stellen dat ik geen geheugen meer heb op mijn smartphone).

Is dit ding nu stevig of stevig stevig?

xtreme-3
De Xtreme 2 kan best wel tegen een stootje

Dat brengt ons dan ook meteen op DE reden waarom we de Xtreme 2 in huis hebben gehaald: de robuustheid! Ontelbare keren kregen we al te horen dat de aangeboden producten prima geschikt waren voor onze, aparte lifestyle. Alles is waterdicht, alles kan best wel tegen een stootje en alles gaat ons nog jarenlang plezier leveren. De realiteit is dat vooral elektronika het meestal niet lang uithoudt, al zeker niet als we naar onze favoriete plaatsen trekken. Het was dan ook vol verwachting dat we de Xtreme 2 met ons meenamen, tijdens onze laatste pre-corona trip richting catacomben

xtreme-4
Stevig en robuust, net zoals mijn baard

Over het geluid zijn we snel uitgepraat. Dit ding heeft dusdanig veel bass dat het plafond het letterlijk dreigde te begeven en naar volume toe ben ik er zeker van dat het bovengrondse Parijs ook van onze muziekkeuze kon genieten. Ook de batterij hield het een volledige trip uit, zelfs met de nodige pauzes waar we ook onze smartphones konden opladen. Vocht, dat was dan wel weer een punt van bezorgdheid. 200€ is nu niet meteen een kleine som, het idee dat extreem vochtige omgevingen die investering naar de onderwereld zou katapulteren was dan ook niet echt rustgevend. Toch bleef de Xtreme 2 functioneren, zonder de minste aarzeling. De grote knoppen lieten zich ook gewillig bedienen met handschoenen aan, een double win dus! 

Geen festival deze zomer? Dan doe je dat toch gewoon in je tuin!

xtreme-5
Even het gras in droppen en je hebt een festival in je tuin!

Impacten? Die waren er dan weer in overvloed. De gangen zijn smal, de plafonds laag en vooral wanneer de vermoeidheid begint te spelen is een duw links of rechts geen uitzondering. De rubberen randen van de Xtreme 2 zorgen er alvast voor dat de bassen van permanente schade werden gevrijwaard, good job JBL. De behuizing zelf, die kreeg het wel hard te verduren waardoor hij er nu uitziet alsof hij een bombardement heeft overleefd. De speakers zijn, die bleven intact en werken nog steeds zoals tijdens de eerste dag. 

De JBL Xtreme 2 is voor ons dan ook een onbetwistbare corona essential. Zonder problemen zet hij de buurt op stelten tijdens de lockdown en je kan er zelfs een stevig stukje muziek mee voorzien tijdens je dagelijkse wandeling. Geen festivals deze zomer? Met wat lauw bier in een beker op je terras en de Kamping Kitsch klassiekers die door de JBL blazen, krijg je bijna the next best thing. Wanneer de lockdown afgelopen is en we opnieuw de wereld mogen gaan verkennen, gaat de Xtreme 2 overal met ons mee. Op de camping, in een vergeten bunker of een nieuw stukje van de catacomben? There will be music!

Er zelf eentje in huis halen? Dat doe je hier! (klik)