Drugs, de meest waardevolle schat, ook voor spoken

drugs-top
Spookboten zijn cool, gevuld met drugs nog cooler

Mensen vinden vaak de gekste dingen op het strand. Wie er met een metaaldetector (of zelfs met het blote oog) op uit trekt keert maar zelden met lege handen terug naar huis. Van de bijna standaard lege blikjes tot muntstukken of zelfs telefoons, het hoort er allemaal bij. Een inwoner van de Marshall Islands deed, pal voor kerstmis, ook een bijzondere ontdekking toen hij over het strand aan het wandelen was. Nee, geen lege blikjes of een fles met mysterieuze boodschap in maar wel het wrak van een spookschip met aan boord cocaïne met een straatwaarde van om en bij de 80 miljoen dollar

realdealbanner
Real Deal Pawn Shop, de enige echte pawn shop in Belgie

Spookboten, ze spreken al sinds mensenheugenis tot de verbeelding. Helaas zijn verhalen zoals die van de Flying Dutchman ook meestal maar dat: verhalen. Ze bestaan wel degelijk, alleen niet in de vorm zoals we die uit de fictie kennen. Vaak worden complete schepen, om de meest uiteenlopende, aan hun lot overgelaten. Het gros van de tijd krijgt de tand des tijds de bovenhand en is zinken hun onvermijdbare lot maar soms spoelen ze ook gewoon aan. 

Geen rum of gouden muntstukken maar pakketten cocaïne

drugs-1
Netjes verpakt, in de buik van het spookschip – Getty Images

Toen Kosby Alfred, een visser die woont op Ailuk Atoll (een van de eilanden die deel uitmaakt van de Marshall Islands), op 17 december over het strand aan het wandelen was zag hij zo een aangespoeld schip. Nieuwsgierig als hij was ging hij een kijkje nemen om er tot de vaststelling te komen dat de boot, met een lengte van 5,5 meter, gevuld was met bijna 650 kilogram aan cocaïne. De politie werd erbij gehaald en na een snelle rekensom kwam het lokale gerecht tot een straatwaarde van ongeveer 80 miljoen dollar

drugs-2
De vangst werd ondertussen vernietigd – Getty Images

Vreemd genoeg is aangespoelde cocaïne niet echt een uitzondering op de Marshall Islands. Volgens het lokale gerecht liggen de eilanden in een unieke stroom van de Indische Oceaan waardoor heel veel smokkelwaar er op de stranden terug wordt gevonden. De politie wordt er zelden ingelicht omdat de bewoners, vaak straatarm, de drugs dan zelf verkopen. De vondst van eind vorig jaar is dan meteen ook de grootste vondst in de geschiedenis van de eilanden. 

Fortuinzoekers die nu snel nog even een ticketje richting Marshall Islands boeken zijn eraan voor de moeite. De cocaïne werd ondertussen vernietigd en het spookschip werd verwijderd. Misschien toch maar weer die metaaldetector bovenhalen en richting Noordzee trekken?