Jeux de boules, het zuiders spel hier in Belgie

boules-1
Jeu de Boules, zuiders plezier in Belgie

Jeux de boules, petanque of eenvoudigweg ‘gooien met ballen naar een andere bal’, het is zelfs voor mensen die nog nooit het spel hebben gespeeld een cultspel zonder gelijke. Met de plastic en gekleurde versies of de meer professionele edities in glanzend staal, het spelen van een spel petanque staat gelijk aan het officieel inhuldigen van de vakantieperiode. Geen camping is compleet zonder een spelletje ballen-bij-cochonnet en wie ooit in het zuiden van Frankrijk op vakantie ging weet als geen ander dat een jeux de boules er gewoon bij hoort. En toen kwam corona om de hoek loeren.

Staycation is helemaal in! Reizen naar een verre bestemming trekt natuurlijk heel wat mensen aan maar de vrees dat de grenzen, vanwege een Chinees broodje vleermuis, opnieuw dicht gaan is alom tegenwoordig. Een ontspannend spelletje petanque spelen, met een fris glas pastis in handen, lijkt dan ook verder weg dan ooit voorheen.

Een stukje zuiden in eigen land

boules-2
Met een glas erbij? Waarom niet!

Toch blijkt België, ‘le plat pays’ volgens wijlen Jacques Brel, heel wat verrassingen in huis te hebben. Achter een gevel die wat doet denken aan een bruine kroeg van weleer, in het landelijke Lauwe, staan Caroline en Tony vlot pinten te tappen. Een café, zoals dertien in een dozijn, zonder enige noemenswaardige tierlantijntjes? Wie voor het eerst de dorpel van het Bockor Café kruist heeft er geen idee van dat er zich, op slechts enkele meters, een zowaar zuiders gevoel ligt te wachten. 

Voor ingewijden en locals is het een evidentie. “Is de piste vrij Caroline?” Het is een vraag die even banaal is als die of er nog bier uit de tapkraan komt. Helemaal achter achteraan het café, waar zelfs een feestzaal nog voor een mentale barrière zorgt, ligt de absolute parel van de plaats. Een rasechte petanquebaan, waardig van de meest gerenommeerde ‘plages’ van de côte d’Azur wacht er gewillig op het betere ballenspel. Onze kinderen keken ons vreemd aan, wanneer we hen probeerden uit te leggen dat dit een spel van behendigheid en veel geduld was. Het gooien van een metalen bal in de richting van een plastieken micro-bal heeft natuurlijk weinig gemeen met een computergame van formaat. Toch is een originele jeux de boules het beste recept om de coronawaanzin te verslaan. In je eigen bubbel, genietend van een ijskoude pastis, uren verslijten aan de grintpiste? Niemand is er ooit aan gestorven en virologen bevelen het zelfs aan. 

Met of zonder pastis!

boules-3
Dompel de kinderen onder in een zuiderse sfeer

Een zuiders gevoel in België? Het kan absoluut, je moet alleen weten waar te zoeken. 

De authentieke petanquebaan bevindt zich achteraan het Bockor Café in Lauwe. Het volstaat om binnen te stappen en ernaar te vragen, zowel Caroline als Tony begeleiden je graag naar deze verborgen oase van volks plezier. Vraag meteen ook naar hun geheime recept: een sangria met extra alcohol! 

Op zoek naar het adres? Klik hier.