Inofer: een verhaal van zowel leven als dood

inofer-6
Sporen van een ooit bloeiend verleden

Het is het soort van verhalen dat we in België in overvloed hebben. Verhalen van hoogmoed, wanbeleid, genadeloze concurrentie en het uiteindelijke verlies van honderden jobs. Inofer vormde geen uitzondering op deze bijna onweerlegbare zekerheid, waardoor het vandaag enkel nog op de kaart staat als industrieel vervallen erfgoed

Het waren gouden tijden toen het bedrijf in de wilde jaren 30 aan de slag ging. Gestaag groeide het uit tot een internationale speler in de markt van gaskranen en metaalbewerkingen. Werkkrachten werden aangeworven, investeringen werden gemaakt en het bedrijf overleefde zelfs met glans de Tweede Wereldoorlog. In de decennia die kwamen kon men de verschillende groeipijnen overleven en werd zelfs werk gemaakt van gloednieuwe fabrieksgebouwen, die nog steeds hun link met de originele bouwwerken bleven behouden. 

Concurrentie en wanbeleid

inofer-1
Ooit het centrum van spitstechnologie.

Die groeipijnen bleven echter komen en werden van een extra portie peper voorzien toen de lageloonlanden het plots op onze contreien hadden voorzien. Mankracht was er goedkoop, de productiekost slechts een fractie van wat we in België konden leveren en het bestelboekje vulde zich nog maar moeilijk aan. De directie nam enkele (foute) beslissingen waardoor het bedrijf overkop ging en in 2010 sloot het voor de eerste keer de deuren. 

Een eerste keer jawel want er volgde een doorstart. Iedereen kon terug aan de slag maar het bleek al snel om enkele hardnekkige stuiptrekkingen te gaan. In 2013 sloot het bedrijf opnieuw de deuren, definitief dit keer. 

leatherman-banner
Leatherman – right tool for the right job

Sindsdien staan de gebouwen leeg en is de natuur begonnen met het terugnemen van wat ooit van haar was. Toch is het verhaal hier niet mee ten einde en kwam de plaats in 2015 nogmaals onder de aandacht. 4 tieners drongen de gebouwen binnen en troffen er nog twee vorkheftrucks aan. Ze kregen ze aan de praat en besloten ermee te gaan racen. Tijdens een fout ingeschat manoeuvre raakte 1 van de vorkheftrucks een steunpilaar, waardoor het dak naar beneden kwam. Twee kinderen van 18 en 11 jaar verloren hierbij het leven, hun vrienden van 17 en 11 jaar raakten zwaar gewond. Een tragische gebeurtenis die het voor iedereen pijnlijk duidelijk maakte dat voorzichtigheid nog steeds de allerbelangrijkste regel blijft, voor wie erop uit trekt. 

Meer foto’s in hoge resolutie zijn terug te vinden op onze facebookpagina. (klik)