Borat is terug, al is dat niet meteen goed nieuws

borat-top
Borat, subsequent movie film is dan wel Borat, maar echt boeien doet hij niet.

Je houdt ervan of niet maar niemand kan om de film “Borat” heen. Sacha Baron Cohen zette er op meesterlijke manier het personage van een reporter uit Kazachstan neer, een reporter op zoek naar het levensverhaal van Amerika. Door middel van een geniale combinatie tussen verborgen camera en een fantastisch scenario, slaagde Sacha erin om niet alleen de Amerikanen maar ook de Kazachen op stang te jagen. Het stond dan ook in de sterren geschreven dat Borat, de film uit 2006, ongetwijfeld een vervolg moest kennen. 2020 werd dan ook het jaar dat Borat zijn terugkeer kende, al was het niet zo heel erg indrukwekkend te noemen. 

borat-2
I’ve put baby in my daughter – grappig zonder meer

Laat me maar meteen duidelijkheid scheppen: ik ben fan! Jawel, een fan van het eerste uur waarbij ik zowat alle personages (met uitzondering van Bruno, hate me for it) klasseer in het vakje van “geniaal”. Toen Borat de wereld wist te veroveren, heb ik iedere minuut van de film zitten gieren als een minderjarige fanboy. Toen, in de nasleep van de film, complete politieke naties in overdrive gingen om hun ongenoegen te uiten, was het plezier compleet. Borat (aka Sacha) was er in zijn eentje in geslaagd de wereldse politiek in zijn of haar hemd te zetten

Een vervolg maar dan wel eentje die niet meteen voor een revolutie zorgt

Borat – Subsequent Movie Film – is op zich dan wel een film het bekijken waard, hij komt niet eens aan de enkels van de voorganger. Het verhaal is een lauw afkooksel van de eerste editie. Borat krijgt van de overheid de kans zijn schandelijk gedrag goed te maken, door een nieuwe reportage in Amerika te draaien. Via een wereld van toevalligheden en onvoorziene omstandigheden wordt de Kazachse reporter geconfronteerd met een situatie waar hij zijn dochter probeert te koppelen met de vice-president van Amerika. 

borat-3
Giuliani, Trump’s advocaat, kreeg het wel even warm na het filmen.

De trailer van de film belooft ons heel wat goeds maar wat ze er ons niet bij vertellen is dat de trailer ons ook zowat de volledige film toont. Borat is ondertussen zowat werelderfgoed geworden en werken met een verborgen camera is onmogelijk. Is het dan ook toeval dat de Subsequent Film wederom in de USA wordt gefilmd? Het is bijna onmogelijk te geloven dat mensen nog steeds niet doorhebben dat het gaat om een karakter dat door middel van een verborgen camera in beeld wordt gebracht. Humor, lachen en gieren maakt al snel plaats voor plaatsvervangende schaamte, vooral wanneer de coronacrisis ter sprake komt. 

Borat – Subsequent Movie Film – is het soort film dat je als fan (of als wereldburger) moet gezien hebben zonder al te hoge verwachtingen. Met een glas in handen, zittend in de zetel, kan het voor wat entertainment zorgen op een koude zondagavond al zou ik er niet meteen voor richting bioscoop trekken.

Borat – Subsequent Movie Film – is te zien op de streamingdienst Amazon Prime. Vorm er vooral zelf een oordeel over.