Met Lumen breng je licht in de duisternis

Het gereedschap bij uitstek dat in eender welke tas moet zitten, is en blijft de zaklamp. Of het nu gaat om het lezen van een kaart, het piepen door een kleine opening van een muur of je weg zoeken doorheen het bos, een zaklamp is onmisbaar zowel ‘s nachts als overdag. Wie wat gaat surfen op het web ziet al snel het bos door de bomen niet meer. Je wordt er overdonderd door blitse verpakkingen, ontelbare functies en vooral Lumen. Het is voor heel wat merken een wedstrijd geworden om zoveel mogelijk Lumen in een lamp te proppen en vooral bij de goedkopere, Chinese varianten zakt ook de prijs meer en meer. Helaas kijken heel wat (nieuwe) zaklampkopers te vaak naar de combinatie Lumen/prijs, wat niet altijd het beste resultaat geeft. Tijd om wat licht in de Lumen duisternis te brengen.

olight-banner
Olight – don’t settle for less

We gaan aan de slag met 2 lampen, die op eerste zicht heel wat met elkaar gemeen hebben maar waar vooral het prijsverschil in het oog springt. 

2 keer 3000 Lumen en een wereld van verschil

lumen-china
3000 Lumen in een 15€ uitvoering

De eerste is een China-made lamp, onbekend merk afkomstig van Wish. 3000 Lumen, herlaadbare LC18650 Li-ion cel van 3.7V en 2400mAh. Een erg stevige lamp met een waarde van ongeveer 15€ en waarvan je ontelbare variaties terug kan vinden op de gekende Chinese winkelplatformen.

Ons 2de model is de Olight Seeker 2. Met 3000 Lumen en een oplaadbare 3.6V 5000mAh Li-ion cel hebben we een gelijkaardige kracht waar enkel de duurtijd wat sterker is. De lamp ziet er niet zo ruig en robuust uit als ons China-exemplaar en met een prijs die schommelt rond de 120€ lijkt het er dan ook sterk op dat we hier niet meteen de beste keuze mee maken. 

lumen-olight
3000 Lumen in een 120€ uitvoering

Om de cijfers te vertalen naar een meer zichtbaar geheel trokken we met beide lampen richting onze biotoop: ondergronds. Het is en blijft nog steeds de beste basis om zaklampen te gaan vergelijken. De totale duisternis heerst er ongeacht de richting je kijkt. Er zijn geen externe factoren en de mogelijkheid om resultaten te gaan beïnvloeden zijn nihil. Voor deze vergelijking gaan we ook even geen rekening houden met opties (zoals laadsystemen en power management) maar gaan we louter kijken naar de manier waarop 3000 Lumen in de realiteit wordt omgezet.

De uitgang zien is goed, er veilig raken is beter

lumen-goedkoop-chinees
3000 Lumen in een goedkope Chinese lamp

We starten met de China-made lamp en die scoort op zich niet slecht. We krijgen een heldere lichtstraal (in vaktermen: throw) die best wel ver reikt. We merken ook dat de zone rond de straal (in vaktermen: flood) ook wel wat licht krijgt maar beduidend minder dan de straal. Na een gebruik van een paar uur is de batterij leeg en schakelt de lamp uit. We staan opnieuw in de duisternis. 

lumen-olight
3000 Lumen maar in een duurdere uitvoering = meer rendement

Nu volgt de (dure?) Olight. De 3000 Lumen geven ons een lichtstraal die even sterk is als de goedkope lamp maar (en hier komt het dan) de zone rond de straal krijgt evenveel vermogen. Met diezelfde 3000 Lumen slagen we er dan ook probleemloos in de volledige grot te laten oplichten. De combinatie reflector/leds die in de Olight zitten verwerkt, zorgt ervoor dat er heel wat meer rendement uit die lamp kan worden gehaald. Na enkele uren gebruikt toont de Seeker ons aan dat de batterij nagenoeg leeg is en schakelt hij terug in vermogen. Op die manier slagen we erin met een gereduceerde lichtbron alsnog de uitgang van de grot te bereiken.

Deze eenvoudige test toont aan dat cijfers ons veel kunnen vertellen maar ook niet alles. Wie wat tijd spendeert op Chinese sites zal al snel lampen vinden met vermogens die vaak over meer dan een miljoen Lumen spreken. Je krijgt dan een lamp waarmee je een punt op het maanoppervlak kunt gaan oplichten maar waarmee je het gevaar net naast je niet gaat kunnen zien. Vooral wie ondergronds en in het donker aan de slag wil, heeft nood aan zichtbaarheid rondom. Het is fijn om de uitgang te vinden dankzij een krachtige lichtstraal maar het is nog fijner om te weten hoe je aan die uitgang raakt zonder je nek te breken.

Overtuigd? De Olight Seeker 2 is hier te vinden. (klik)