Zelden zo uitgekeken naar de release van een zombie-film, zelden zo teleurgesteld geweest. Zijn we rotverwend geworden, zijn we niet zo snel meer onder de indruk, of is de film ronduit bagger? Ik ben er eigenlijk nog niet helemaal aan uit.

Zombies, ze zijn al sinds mensenheugenis de bron van menig sterk verhaal en al even sterke film. Vooral in de B-cultuur zijn de ondoden nooit echt weggeweest, maar met de komst van The Walking Dead kregen zij-die-niet-willen-sterven plots een boost. “Overlord” speelt in op die tendens en met een Hollywood-budget slaagden ze er dan ook in om het kwijl uit de mondhoeken te laten lopen met enkel en alleen nog maar de trailer.

met 4 of 5 poging-tot-zombies kun je dit bezwaarlijk een Romero-waardige film noemen.

Het verhaal had ook potentieel. “Commando’s van het 101st worden, daags voor de invasie -Overlord- gedropt boven Normandië. Ze komen er terecht in een klein dorp waar de Nazi’s gruwelijke experimenten uitvoeren en worden geconfronteerd met … zombie’s”.

Een erg beknopte samenvatting, waarmee het verhaal ook is verteld. Hoewel er werd gewerkt met grote studio’s, grote namen en een budget om U tegen te zeggen is het resultaat … saai.

Zombies, tjah, we zeggen nu niet dat het een non-stop-butcherfestival moet worden, maar met 4 of 5 poging-tot-zombies kun je dit bezwaarlijk een Romero-waardige film noemen. Om het dan te maken als een alternatieve oorlogsfilm zijn zowel de decors, acteurs of verhaallijn absoluut niet solide genoeg.

Overlord moest de Saving Private Ryan van de Walking Deads worden, het werd een B-film die zichzelf profileert als A-player. De film raakt in de verste verte nog niet aan het niveau van de enige echte nazi-zombie-franchise Outpost of Dead Snow. Wanneer je weet dat het totaalbudget van beide franchises niet eens de onkosten van Overlord dekt, dan begrijp je ook dat je deze beter skipped.