Kinderen en geschiedenis, het blijft een apart verhaal. Om onze toekomst van gigantische blunders te vrijwaren, is een kennis van ons verleden nodig. Laat die kennis nu net het meest heikele punt van alles zijn. Het boeit het nageslacht niet meer, dus de fouten van het verleden zijn gedoemd om opnieuw te gebeuren .. of niet?

Diep verscholen, tussen de West-Vlaamse heuvels, ligt Zonnebeke. Voor de moderne tiener, met wereldse Youtube kennis, zegt dit waarschijnlijk niet zoveel. Voor de oudere generatie liggen de kaarten anders op tafel. Hoewel Zonnebeke maar een postzegel groot is (in vergelijking met metropolen) hebben de Duitsers, tijdens de Eerste Wereldoorlog, hier een aanzienlijk stukje West-Vlaamse peren gestoofd. Vrij vertaald komt het neer op het feit dat ze hier tegen een solide weerstand zijn opgebotst en dat het tot een totale stilstand kwam.

Zonnebeke heeft er op die manier ook een beetje voor gezorgd dat we nu niet allemaal Duits praten en een snor op het gezicht hebben.

Tegenover hen hadden ze een Nieuw-Zeelands regiment van soldaten, die zich hadden ingegraven in niet alleen de modderige ondergrond, maar ook in de eerste stevige bunkers van de Eerste Wereldoorlog. Het eindresultaat kennen we allemaal en Zonnebeke heeft er op die manier ook een beetje voor gezorgd dat we nu niet allemaal Duits praten en een snor op het gezicht hebben.

Voorzien van stevig schoeisel en een reservepaar in de auto, kunnen liefhebbers de Polygon-trail volgen. Een wandelparcours van iets meer dan 4km, die je niet alleen langsheen de restanten van de bunkers brengt, maar ook enkele meer vredevolle monumenten omarmt. Op zich misschien niet meteen iets bijzonders, ware het niet dat het Polygoonbos (in de volksmond nog steeds gekend als Den Doel) er nog altijd even modderig bij ligt als “in tijde”. Voor zowel kinderen als volwassenen is het ploeteren doorheen half vloeibare aarde ronduit leuk, als je er dan nog eens een stevige dosis geschiedenis in meekrijgt … tjah … laat ons allen het geloof in de toekomst nog houden.

Meer info over het parcours is hier te vinden: (klik)
Meer foto’s zijn terug te vinden op onze Facebook pagina: (klik)
Handige lectuur tijdens de trip is zonder twijfel het SAS handboek, dat je laat kennis maken met de natuur en hoe die te gaan gebruiken: (klik)