Iedereen woont in Rue Pree

Wie voor het eerst naar Pree, een slapend Waals dorpje trekt en daarvoor beroep doet op zijn GPS, kan wel eens voor een flinke uitdaging komen te staan. Hoewel het dorp niet echt heel veel straten heeft, raken onze digitale kaarten soms in de war. In Pree kregen alle straten namelijk dezelfde naam

pree-1
Pree, rustig en aangenaam vertoeven

Over het hoe en waarom van die bijzondere keuze is al veel inkt gevloeid en het uiteindelijke resultaat blijft ongewijzigd: niemand die het juist weet. Pree, een deelgemeente van Mettet, ligt diep verscholen in de Ardennen en kan zelfs rekenen op enkele middeleeuwse bouwsels. Toch is het vooral hun uiterst eenvoudige straatnaamkeuze waarmee de gemeente zich in de internationale reisgidsen heeft weten te werken. Ergens, in een ver verleden, moet een ambtenaar het zichzelf erg eenvoudig hebben gemaakt. Hij nam een pen en een blad papier en besloot om alle straten van het dorp 1 en dezelfde naam te geven: Rue Pree

Het is soms een beetje zoeken

pree-2
Het is vaak wat zoeken met je pakje van Amazon of Bol

De inwoners van dorp lagen en liggen er ondertussen alvast niet wakker van. Het is een kleine plek waar iedereen iedereen kent en ook de postbode weet probleemloos waar hij heen moet. Enkel koerierdiensten bijten er nogal vaak hun tanden stuk maar ook dat vormt voor de bewoners geen probleem. Pakjes die verkeerd worden afgeleverd raken de dag zelf nog bij de juiste bestemmeling. 

Wat dan wel weer voor de nodige hilariteit zorgt, is de komst van toeristen die dit merkwaardig fenomeen zelf willen zien. De Preeniens lachen zich een kriek wanneer ze iemand een foto zien nemen van een straatnaambord. Wat voor hen de normaalste zaak van de wereld is, is voor de rest van de wereld blijkbaar erg bijzonder. 

Zelf de simpliciteit van Pree gaan ervaren? Klik hier voor de coördinaten