Mucholapka, veel beton met evenveel verhalen

Hitler’s Stonehenge, een portaal om doorheen de tijd te reizen of de fundamenten van de Nazi Doomsday Device. Mucholapka, die in de Poolse bergen, is dan misschien niets meer dan wat onafgewerkt beton, op gebied van legendes en complottheorieën is dit de absolute kampioen in zijn segment.

mucholapka-1
Een onafgewerkte, betonnen constructie

De link met Stonehenge is visueel natuurlijk snel gelegd. Een enorme, betonnen cirkel doet meteen denken aan de Engelse plaats waarvan historici nog steeds niet met zekerheid weten waarvoor het moest dienen. Dat heeft Mucholapka ook gemeen met Engeland: historici zijn er nog steeds niet, met de volle 100%, aan uit waarvoor dit bouwwerk moest gaan dienen.

Er zijn verschillende pistes, waarvan die van testcentrum voor de beruchte wunderwaffen de meest denkbare is. Het is geen geheim dat de Nazi’s volop werkten aan de ontwikkeling van hun raketten en vliegtuigen die verticaal konden opstijgen en landen. De site rond Mucholapka ligt bezaaid met bunkers, rails voor het lanceren van raketten en nog steeds worden nog nieuwe artefacten gevonden. Het lijkt er dan ook sterk op dat de constructie een onafgewerkt testplatform is, voor wat ooit een state-of-the-art wapensysteem moest worden.

Daar is die klok opnieuw!

mucholapka-2
Gigantisch is misschien een understatement.

Natuurlijk is het ontbreken aan onweerlegbare bewijzen ook een vrijhaven voor mensen die op zoek zijn naar de meer fantastische verklaringen. Van het occulte tot een link met aliens, de legendes rond Mucholapka zijn ondertussen niet meer bij te houden. Vooral die van Die Glocke, het wonderwapen in de vorm van een bel die dood en vernieling moest zaaien, is hier de koploper. Wie enkel kijkt naar de betonnen rotonde kan zich inderdaad moeiteloos gaan inbeelden dat hier ooit vliegtuigen, in de vorm van een klok, de hoogte werden ingeschoten. 

De plaats leeft ondertussen verder op golven van die mysterieuze verhalen, golven die vooral door de exploitanten van de plaats in stand worden gehouden. De volledige zone is in privéhanden en een klein museum zag er het daglicht. Weinig mensen zijn bereid vele kilometers te rijden om naar een betonnen structuur te kijken. Enkele sappige verhalen over het occulte motiveert al een pak meer. 

Ongeacht wat, totdat we met absolute zekerheid kunnen zeggen waarvoor Mucholapka daadwerkelijk moest dienen, zullen de legendes blijven leven. Echt rouwig zijn we er niet om want een stevige legende, daar houden we allemaal wel van.