De avonturenberg is net dat: een berg vol avontuur

avonturenberg-2
Klimmen en klauteren in overdrive

Bewegen is belangrijk en veel bewegen is cruciaal. Voor de jongsten onder ons is het belangrijk om de gigantische hoeveelheden energie kwijt te raken, voor de oudsten is het dan weer kwestie om het lichaam wat te gaan onderhouden. Helaas zijn heel wat leuke dingen, waarbij bewegen de norm is, ondertussen ook betalend geworden. Misschien is het kopen van een kaartje links en rechts niet zo heel erg, wie er met de familie op uit wil trekken kijkt vaak al snel tegen een indrukwekkend prijskaartje op. In het Belgische Beringen delen ze die mening en besloten ze dan ook om het grootste en meest intensieve speelplein van België neer te poten, geheel gratis. Welkom op de Avonturenberg!

leatherman-banner
Leatherman – right tool for the right job

Ze zaten er met de handen in het haar, nadat de mijnindustrie België definitief vaarwel zei in Beringen. Gigantische, nutteloze gebouwen en al even gigantische en nutteloze terrils. Beringen kon natuurlijk kiezen voor de meest eenvoudige optie: morren. In een hoekje zitten huilen over hoe jammer het was dat duizenden mensen plots zonder werk kwamen te zitten en hoe de volledige mijn-site een zwarte vlek werd. Dat konden ze doen, maar dat deden ze niet.

De mijnterril kwam opnieuw tot leven

avonturenberg-3
Klimmen, klauteren en misschien heel even vloeken?

Niet alleen kwam er een shoppingcenter en een van de coolste duikspots van het land (Todi), meteen goed voor heel wat werkgelegenheid en vooral heel wat nieuwe bezoekers, ze besloten ook de mijnterrils een nieuw leven in te blazen. Er kwam een mountainbikeroute, er kwam een panoramisch plateau en er werd werk gemaakt van een fantastische avonturenberg

Wie kan, met hand op het hart, zeggen dat ze nooit onderaan een berg stonden met het idee dat ding gewoon te gaan beklimmen? Het zit ingebakken in het DNA van iedere mens en zo was ook de terril in Beringen een hotspot voor sportieve zielen die tot bovenaan wilden kruipen. In die tijd was het natuurlijk verboden wegens ‘gevaarlijk’ en dat is waar Beringen zich van zijn beste kant liet zien. In plaats van met boetes te strooien, transformeerden ze 1 kant van de terril om tot een gigantisch hindernissenparcours. Een rasechte avonturenberg waar enkel de meest dappere klimmers zich een weg tot de top kunnen banen. Palen, tunnels, touwen en zelfs een micro-schans? Wie het aandurft de avonturenberg op te klimmen, krijgt het allemaal geserveerd. Het beste van dit alles? Het is compleet en geheel gratis! Jawel, voor de prijs van 0€ kan iedereen de wereld laten zien net hoe avontuurlijk hij of zij is aangelegd! 

avonturenberg-4
Voor wie de klim overleeft, wacht een waanzinnig uitzicht

Wil je toch genieten van het uitzicht helemaal bovenaan maar is een hindernissenparcours niet meteen je ding? Geen nood, een wandelpad dat je tot helemaal bovenaan brengt is eveneens voorzien. 

Well played Beringen, well played!

Google Maps coördinaten van de avonturenberg zijn hier terug te vinden. (klik)