The Passenger is kunst … en dan ook weer niet

passenger-2
Wie in Mons aankomt, kan er niet naast kijken.

Het is en was een kunstwerk waarmee Mons zichzelf op de kaart wist te zetten. Een enorm bouwsel waar iedereen een mening over had, niet in het minst de inwoners van de stad zelf. Voor de ene was het knap en gewaagd, voor de andere was het een gruwelijk onding dat veel te duur werd aangekocht. “The Passenger”, een futuristisch ogend en vooral gigantisch project, deed wat het moest doen en eerlijk? Het transformeerde Mons misschien wel in de mooiste stad van het land. Het is een tekst in zowel verleden als tegenwoordige tijd want eigenlijk moest het kunstwerk al afgebroken zijn. De coronamaatregelen staken hier echter een stokje voor. 

passenger-1
Wat is het nu eigenlijk?

Is het een poort? Is het een boom? Of gaat het toch eerder om een soort van straat? Heel wat mensen die “The Passenger” voor het eerst zien, weten niet echt wat ze ervan moeten maken. Volgens kunstenaar Arne Quinze wil hij met het bouwwerk het belang aantonen van deze toegangspoort tot de stad, iets wat door alle lagen van de bevolking wordt gebruikt en in 1 ruk de mensen naar cultuur brengt. 

Mooi of niet, iedereen stopt om te kijken

Over de betekenis kan zonder twijfel uren worden gedebatteerd, wat dan wel weer zeker is is het feit dat men niet naast het kunstwerk kan kijken. Meer nog, voor heel wat mensen die richting Mons trekken, zowel te voet als per auto of fiets, is een passage doorheen het bouwwerk bijna verplicht. Het project mist dan ook zijn effect niet: heel wat mensen stoppen om het geheel te bekijken in een poging te doorgronden wat dit nu net moet gaan voorstellen. 

passenger-3
Mooi of niet, iedereen stopt om te kijken.

We kunnen “The Passenger” best wel smaken, al was het maar vanwege het compleet absurde contrast dat er werd gemaakt met de omliggende wereld van staal en beton. Meer dan 35.000 meter aan dennenhout werd hierin verwerkt. De gemeente gaf aan Arne Quinze de opdracht om “The Passenger” te bouwen eind 2014, om Mons als culturele hoofdstad 2015 extra in de kijker te zetten. Normaliter werd het in 2020 opnieuw gesloopt, alleen zit er wat vertraging op die plannen vanwege de coronapandemie. Wie het bizarre schouwspel zelf nog wil zien, doet er dan ook best aan niet te lang te twijfelen.

“The Passenger” is terug te vinden in de Rue Nimy. (klik voor google maps)