Brand, vaak de vijand, soms gewoon waanzinnig cool

Een bezoek aan Brugge is altijd een speciale gelegenheid. De West-Vlaamse hoofdstad kreeg niet voor niets de bijnaam ‘Venetie van het Noorden’ en wordt door verschillende reisgidsen nog altijd geklasseerd als een van de mooiste steden ter wereld. Toch is er in Brugge meer te doen dan alleen maar genieten van de historische gebouwen en de schitterende steegjes. Wie het graag wat pittiger wil kan zich er ook in brand laten steken

in-brand-2
Flor: een bizarre eerste indruk maar een rasechte pro

Voor alle liefhebbers van de magie van het vuur willen we graag, met nadruk, een en ander gaan accentueren. Jezelf in brand steken zonder enige kennis van zaken is niet meteen idioot, het is een veelvoud van dat. Het bekijken van talrijke filmpjes op Youtube en het lezen van vage handleidingen online staat met grote zekerheid gelijk aan een passage in de krant daags nadien, al zal het niet zijn om je talenten in de verf te zetten. Het is een adrenalinerijke ervaring waarbij je je moet laten begeleiden door professionals. Het op eigen houtje doen maakt je geen held, je wordt er hoogstens kalf van de week mee. 

Je hebt professionals en dan heb je Flor

in-brand-3
Professioneel is hij wel, gerust ben ik alvast niet

Dit gezegd zijnde, we gingen te rade bij de beste die er op dat gebied in onze contreien te vinden is. Flor, de firemaster achter zijn eigen bedrijfje Pyrogen, is een referentie op gebied van pyrotechnisch entertainment. Als het bestaat, dan mag je er prat op gaan dat Flor het al eens in brand heeft gestoken. We namen hem trouwens met ons mee, de catacomben in om er voor het eerst in de geschiedenis van deze plaats, een vuurshow te geven. Laat je vooral niet in de war brengen door zijn rebelse uiterlijk: de kerel is en blijft een absolute professional. We haakten in tijdens een fotosessie in Walhalla, een rasechte metalbar in hartje Brugge. Jezelf in brand laten steken is best wel een stresserende onderneming dus een bar kan vaak voor een soort van vloeibare ontspanning zorgen. 

realdealbanner
Real Deal Pawn Shop, de enige echte pawn shop in Belgie
in-brand-4
Klaar voor de ontsteking?

Het professionalisme van Flor wordt meteen duidelijk wanneer we vooral de “what not to do’s” voorgeschoteld krijgen. “We doen hier niet aan TikTok toestanden” is zijn slagzin. De opzet van de namiddag wordt ook in beeld gebracht: zowel armen als hoofd (één van de weinige momenten waarop kalend zijn zo z’n voordelen heeft) worden in brand gestoken, waarop ik een glas ga drinken aan de toog. Spectaculaire beelden die niet zo heel eenvoudig te realiseren zijn. We worden eerst voorzien van een gigantische laag beschermende gel, waarom dan brandbaar materiaal wordt aangebracht. Eenmaal alles in gereedheid is gebracht, gaat Flor op de toog zitten met een knoert van een blustoestel in handen. Aan zijn ogen te zien weet je dat dit misschien wel zijn favoriete moment is: het droog blussen van de gewillige slachtoffers. (can’t blame you Flor) Het aftellen start, de vlam wordt ontstoken en het vuur gaat zijn gang. Zelf voel ik er opmerkelijk weinig van maar de blikken van de omstanders spreken boekdelen. De fototoestellen klikken aan een recordtempo en mijn brein kan het visuele spektakel van brandende armen maar moeilijk verwerken. 

Spectaculair, waanzinnig en niet voor beginners

in-brand-5
Het moment waarop iedereen zat te wachten, vooral Flor.

Het codewoord wordt gegeven en Flor blaast het vuur uit door middel van zijn Ansul blustoestellen en dit met een ongeziene efficiëntie. Pas wanneer men begint met het verwijderen van alle producten die op je lijf aanwezig waren, begint het besef stilaan door te dringen. IK STOND IN BRAND, LETTERLIJK IN BRAND. De foto’s die we nadien voorgeschoteld krijgen zijn de figuratieve kers op de taart. Insta-worthy stuff maar dan zonder al het giggly en girly gehalte. Of influencers of fashionistas hier hun heil gaan inzien is nog maar de vraag, voor de mensen die hun grenzen systematisch willen verleggen is dit dan wel weer een absolute must-do. Naast het feit dat de vlammen een soort van harmonie met de mens vormen, slaagt het brein er maar moeilijk in te vatten dat dit alles echt is. Het is geen photoshop, het is niet fake en als je te dicht bij het vuur komt dan zul je het geweten hebben. Toch is het gecontroleerd en zorgt het geheel voor een onvergetelijke ervaring

Wie zelf ook wil ervaren wat het is om heel even lord of the flames te kunnen zijn, kan hiervoor contact nemen met Flor van Pyrogen. De Barbar biertjes in Walhalla zijn natuurlijk niet inbegrepen. Gevoelige zielen, die houden het best op het kijken naar de architectuur.

Klik hier voor de facebookpagina.
Klik hier voor de website

COVID-19 melding: deze reportage en alle beelden werden gemaakt voor er nog maar sprake was van corona of andere Chinese ziektes. Zowel Flor/Pyrogen als Walhalla hebben zich ondertussen compleet naar alle geldende regels en beperkingen weten te schikken.