TODI, tropisch maar dan dicht bij huis

todi-1
Snorkelen tussen is altijd cool!

Snorkelen tussen de tropische vissen of toch maar eerder duiken tussen de ruïnes van een lang vergane, Griekse nederzetting? Het staat steevast op de bucketlisten van heel wat reizigers. Zelfs wie niet meteen een voorliefde voor het water heeft, kan er niet omheen dat er in zowat alle vakantieresorts ter wereld duikexcursies worden aangeboden. Dat het populair en hip is, zoveel is duidelijk. Met het smerige, Chinese virus dat de wereld op de knieën kreeg, werd ook onze vrijheid van reizen aanzienlijk ingeperkt dus gaan proeven van het leven onder het wateroppervlak leek plots verder weg dan ooit. Gelukkig biedt ons kleine koninkrijk ook hier een pasklaar antwoord want tropisch duiken, doe je gewoon in Limburg.

todi-3
Prachtige foto’s waarmee je kan uitpakken

De trip brengt ons naar Beringen, een plaats die menig van ons uit de geschiedenisboeken wel kent als de stad waar vroeger de steenkoolmijn het verloop van het leven bepaalde. Na het sluiten ervan kreeg de economie en werkgelegenheid in de streek er een stevige dip maar ze konden zich er schitterend herpakken. De voormalige mijnsite werd er omgetoverd tot een avontuurlijk shoppingparadijs met de naam Be-MINE. Centraal op de site (en vanwege de unieke vorm kun je er niet naast kijken) ligt TODI, een duikcentrum maar dan niet zoals je zou verwachten.

Op de bodem van het enorme bassin werd heel wat werk gemaakt van een ronduit waanzinnig decor. Ruïnes van mysterieuze gebouwen, auto’s, beelden en jawel, zelfs een verloren gewaande bar is er aanwezig. Toen de boel compleet met water werd gevuld, vonden de mensen van TODI het net nog niet extreem genoeg en creëerden ze er een biotoop voor meer dan 2500 tropische vissen, waaronder enkele kanjers van formaat. 

Haalbaar en betaalbaar voor iedereen

todi-2
Een fabelachtig decor waar vissen de baas zijn

Dit is waar het dan ook echt leuk wordt. Je kan bij TODI sessies reserveren om te gaan snorkelen of te gaan duiken. Aan het oppervlak kun je genieten van al het moois dat er onder je door zwemt en heel wat van de vissen zijn ondertussen dusdanig gewoon geraakt aan mensen dat ze met plezier gedag komen zeggen. Duikers kunnen dan weer hun technische skills gaan bijschaven door tussen de ruïnes door te zwemmen. Een totale nieuwkomer in de branche? TODI heeft verschillende instructeurs in huis en beschikt ook over aparte lesbaden waar je in alle veiligheid voor het eerst kopje onder kan. Vrienden of familie die niet meteen een liefde voor het vloeibare hebben, kunnen via een externe trap tot bovenaan het bassin klauteren, waar ze van achter glas de boel kunnen bekijken.

todi-4
couple goals, ook geschikt voor baardmannen

De kers op deze atlantische taart is dat een snorkelsessie niet eens duur is (tijdens ons bezoek kon je al voor 16 euro aan de slag, gebruik van het materiaal inbegrepen) en dat het ook voor kinderen erg toegankelijk is. Online reserveren is dan wel (vanwege corona) een must en ook zijn de plaatsen heel wat beperkter dan normaal. Als afsluiter, om te bekomen van al dat schubbengeweld, kun je genieten van een heerlijk glas in hun eigen bar

Duiken bij TODI is dan misschien wel niet precies hetzelfde als de tropische wateren aan de Egyptische kust, als next best thing kan het echt wel tellen. De staycation van 2020 wordt er eentje waarmee je zal kunnen uitpakken bij de koffiemachine.

Meer info te verkrijgen via hun website: www.todi.be