Schaamteloos, meer is er over de titel niet te zeggen. Inpikken op een term die ons Belgenlandje zo heeft getekend om een blog te promoten. IK BEN ER DAN OOK NOG TROTS OP ! Deal with it. Neen, deze blog gaat niet over een bende idioten die gebouwen doen ontploffen maar over een goedkope manier om op reis te gaan – een Cheap Custom Camper. Een camper (in de volksmond ook wel eens een mobilhome genoemd) is een handig iets. Overal waar je heen gaat heb je je volledige hebben en houden mee. Slapen langsheen de weg, een douche nemen na een (vuil) avontuur of even een heerlijke maaltijd voorbereiden alvorens je vertrekt voor een intensieve expeditie van ettelijke kilometers. Een camper is gewoon top MAAR een camper is ook gewoonweg duur. De gemiddelde aanschafprijs van een camper mag, de afgelopen jaren, dan al wel aanzienlijk gezakt zijn, het is en blijft een aderlating van jewelste wanneer je die aankoopbon tekent. Maar vrees niet, avonturiers met een beperkt budget. Er zijn alternatieven en 1 ervan hebben we aan een grondige test onderworpen.

We denken graag dat iedereen in de zelfstandige sector bijna per definitie een dikke Duitser onder zijn kont schuift, de realiteit is helaas anders.

Ik maak er graag even een realiteitsschets bij : als vader van 4 kinderen ligt het “let’s be sexy” tijdperk reeds lang achter ons. Wat we doen staat niet echt in het teken om zo alfa-mogelijk te zijn, maar eerder in het teken van het welzijn van de kinderen. De vette cruiser met gigaveel PK’s en een ronkend geluid hoort nu éénmaal niet thuis in een wereld waar alles wordt gedomineerd door voldoende gordels en plaats om speelgoed in op te ruimen. Toen we aan het uitkijken waren naar een nieuwe wagen, lieten we dan ook de sportieve modellen bewust links liggen en keken we eerder in het segment van de libido-loze monovolumes.
Als we dan toch in die richting keken, dan konden we evenwel een modelletje nemen dat uitermate praktisch was. Compact maar toch plaats genoeg voor de volledige familie. Ruim maar toch klein genoeg om overal door te raken en vooral .. vlot te parkeren. Last but not least was er dan nog de kwestie prijs. We denken graag dat iedereen in de zelfstandige sector bijna per definitie een dikke Duitser onder zijn kont schuift, de realiteit is helaas anders. Geld is er gewoon niet en met dat ontbrekende geld moet je dan ook nog eens een auto aanschaffen.

cheap-camper-nissan-nv200
De Nissan NV-200, extra klein maar toch zo groot.

We gooiden al onze argumenten in een grote blender, normaliter gebruikt voor het maken van dieet-smoothies en het resultaat duwde ons in 1 richting : de Nissan NV-200.

Face it : de NV-200 wint de prijs voor zowat lelijkste auto ter wereld. Jawel dit ding is dusdanig spuuglelijk dat zelfs Pennywise de clown er een stap voor achteruit zet. Maar we kunnen het ook niet ontkennen dat deze schoendoos op 4 wielen ook een indrukwekkend arsenaal aan voordelen in huis heeft. De NV-200 is zuinig, is wendbaar, heeft een imposante binnenruimte en heeft de afmetingen van een gewone auto.

Maar wat heeft deze aankoop te maken met de titel van dit artikel hoor ik jullie allemaal vragen ?
Een eenvoudige vraag met een avontuurlijk antwoord ! Toen we onze laatste roadtrip aan het plannen waren (plannen is een groot woord, het ging hier om een post-it, een pen zonder inkt en een glas 4 of 6) moesten we vooral gaan beknibbelen op budget. (want jawel, ook hiervoor was geen geld). Tijdens onze 10-daagse trip konden we niet op hotel slapen want .. te duur.

cheap-camper-nissan-nv200
Alle zooi naar voren en je hebt een klasse-camper !

Een camper huren was eveneens uit den boze want dat was mogelijks nog duurder en slapen in een tent .. dat zag mijn partner niet zo helemaal zitten. In een vlaag van verbijstering (en onder lichte invloed van het 6de biertje) schreeuwde ik doorheen onze keuken “DAN SLAPEN WE WEL IN DE AUTO”. Verbazingwekkend genoeg vond mijn levenspartner dit een geslaagd idee en nog voor ik het wist, was ik met een meetlint en een dopsleutel aan de slag. Het meetlint was een noodzakelijkheid, ik ben immers een grote rekel. Met mijn 2 meter moest ik vooral zorgen voor voldoende slaapruimte en wat blijkt ? De NV-200 is net lang genoeg om mijn riante benen slaapruimte te bieden. De dopsleutel was uiteindelijk het enige “echte” gereedschap dat ik nodig had om de familiewagen om te bouwen tot camper. De banken (die trouwens op te plooien zijn) zijn bevestigd met 9 bouten, die even snel te verwijderen zijn als ze vast zitten. Voor het comfort zorgen 2 budget opblaasmatrassen van de lokale Decathlon.

het parkeren van de auto langs de kustlijn of aan de oevers van een meer zorgden voor een onschatbaar zicht bij het ontwaken.

Een lang verhaal samengevat ? De NV-200 van Nissan is onze lelijkste aankoop ooit geweest maar tegelijk ook de bruikbaarste. De roadtrip was er eentje die we nooit zullen vergeten en de NV-200 doorstond de test met glans. (ik beschouw een auto echt als een stuk gereedschap en sleur die overal door, of het nu past of niet) Waar professionele avonturiers vaak met dure 4×4’s hun traject afleggen, deden we net hetzelfde maar dan met een microbus.Late at night een parkingplaatsje zoeken, de boel verplaatsen naar de voorste zetels en hoppa .. onze cheap custom camper was een feit ! Dankzij de laptop en een USB-stick hadden we ook steeds een homecinema ter beschikking en het parkeren van de auto langs de kustlijn of aan de oevers van een meer zorgden voor een onschatbaar zicht bij het ontwaken. Wie goed kijkt op de foto’s ziet trouwens ook nog een BBQ zitten, waardoor ook het culinaire van onze roadtrip gewaarborgd werd.

Downside van het verhaal ? De NV-200 is ons ondertussen zo gedienstig geweest dat de kilometers sneller stegen dan gepland. We zijn voortdurend on the road en laten afstand ons niet meer tegenhouden.
Bedankt Nissan en fuck you very much !