Wrakduiken staat naar alle waarschijnlijkheid op heel veel bucket lists. Het is misschien niet zozeer de technisch-sportieve kant van het verhaal dat zo een aantrekking heeft op de mensen, maar eerder het mysterieuze. Een wrak (of het nu van een schip, vliegtuig, auto, winkelkar, …) dat op de bodem van de oceaan ligt heeft nu eenmaal een wereld van water en vraagtekens om zich heen. Helaas is wrakduiken niet voor iedereen weggelegd. Het is een discipline die een enorme ervaring vraagt en naast die ervaring ook investeringen vereist die niet passen in ieders budget. (en laat ons daar ook vooral dankbaar voor zijn, het bespaard ons heel wat dodelijke slachtoffers). Maar moest ik jullie nu zeggen dat we, met een microbudget en met een enorm gereduceerd risico-gehalte, TOCH kunnen genieten van het wrakduiken ? Onmogelijk toch ? Niet als je een trip naar Jablanac aan je lijst toevoegt.

De massa mensen die dan in het water springt, zorgen ervoor dat het sprookjesachtige wordt omgezet in een CenterParcs-gevoel.

Jablanac is een dorp, gehucht …. Het is eigenlijk niet meer dan een straat die pal aan de Adriatisch kust ligt. Verscholen tussen de Kroatische bergen is het een hotspot voor kapitaalkrachtige toeristen die er kunnen genieten van een vakantie, weg van de sleur en drukte van het dagelijkse leven. We kunnen ze het eigenlijk ook niet kwalijk nemen. Het azuurblauwe water en het ronduit verbluffende zicht zorgt er meteen voor dat je overvallen wordt door een soort van 5-sterren gevoel.

jablanac-beer
Het bier in Jablanac aan heerlijk Europese prijzen …

Die ene straat ligt bijna in het water en is dus ook de gedroomde locatie voor een pittoreske haven, waar je zonder al te lang te hoeven wachten, al snel “de betere boten” gaat zien. (luxe yachts dus, voor hen die niet meteen met beeldspraak zijn bekend).

Jablanac heeft dus zowat alles in huis : rijke toeristen, dikke boten, al even dikke auto’s die de weinige parkingplaatsen allemaal in beslag nemen .. Jawel, zowat alles in Jablanac is op die manier gemaakt dat het ons absoluut, maar dan ook totaal NIET aanspreekt … op 1 iets na.

Een fikse wandeltocht van 30 minuten, langsheen de kustlijn, vertrekkend vanuit Jablanac brengt je naar het nationale park van Zavratnica. Op zich niet echt iets bijzonders, Kroatië telt immers wel wat van die parken, maar Zavratnica is het vreemde eendje van de hoop. Deze baai / inham, vanop zee bijna niet te zien, is niet alleen de thuisbasis van een ongekend prachtige (en vooral ruwe) natuur maar is eveneens de plaats waar een schip zijn einde kende.

jablanac-croatia
Een inspirerende wandeltocht ..

1944, de Duitse Kriegsmarine krijgt er stevig van langs en vordert alles wat enigszins kan varen op. Een maat voor niets zo blijkt (we kunnen er niet dankbaar genoeg voor zijn) want zowel op zee, land als in de lucht worden de Nazi’s gedomineerd door de geallieerde troepen. 1 welgemikte bom, afkomstig uit een vliegtuig, maakt een einde aan het gebruik van dit transportschip. Over de origines, de naam of zelfs de exacte functie moet ik jullie het antwoord schuldig blijven. Een zoektocht over het internet leverde me niet echt antwoorden op en de ambtenaar die het nationale park beheert wist het ons ook niet te vertellen.

Deze korte geschiedenisles brengt ons in 1 ruk naar de kern van deze blog.
1 bom deed het schip zinken, maar de structuur zelf bleef nagenoeg intact. Het schip lag ook aangemeerd, waardoor het niet echt diep kon zinken. Het hoogste punt ligt op iets van 2 meter onder de zeespiegel en het diepste punt gaat niet dieper dan 7 meter te vinden zijn. Perfect doenbaar dus met eenvoudig snorkelmateriaal, zonder specifieke kennis.
Het helderblauwe water zorgt ervoor dat het wrak steeds perfect zichtbaar is, zelfs voor hen die het water niet ingaan. De structuur en het geraamte van het wrak zijn de thuishaven voor een brede waaier aan vissen waardoor je al snel een superdeluxe feeling krijgt. Een ervaring van duizenden euro’s voor slechts enkele muntstukken.

Je bezit geen buitenaardse krachten en je longinhoud is beperkt .. je raakt er niet meer uit. Don’t be that guy.

jablanac-croatia
Een adembenemende natuur.

Zonder dus diep in de beurs te moeten tasten (ons snorkelmateriaal komt uit de Decathlon) hebben we een unieke bucketlist-ervaring kunnen afvinken en hebben we kunnen genieten van de pracht die moeder natuur ons kan bieden. Het is dan ook zonder aarzelen dat ik iedereen kan aanbevelen dit op hun eigen “to-do-list” te gaan zetten, maar hou misschien wel rekening met enkele handige tips en weetjes.

  • Parkeren in Jablanac is ronduit onmogelijk, probeer het dan ook niet. Er is 1 weg die naar Jablanac gaat en er is er 1tje die er vertrekt. Volg de weg die naar Jablanac gaat en parkeer je op de parkeerstrook in de laatste bocht. Je staat er niet alleen heerlijk in de schaduw van de rotsen, je kan er ook probleemloos over de vangrail kruipen en je wandeltocht aanvatten.
  • De natuur is er ruw, heel erg ruw. De wandeltocht naar de baai en het wrak vertegenwoordigen deze ruwheid volledig. Met je flipflops even een heen-en-weertje trekken zou ik dan ook erg afraden. Je hielen gaan je erg dankbaar zijn.
  • Zavratnica is een nationaal park en wie een nationaal park wil betreden moet inkom betalen. Hier spreekt men van 20 Kuna per persoon (net geen 3€). Aan de inkom ontkomen is onmogelijk. In the middle of nowhere, langs het wandelpad, staat een hut en in die hut leeft / werkt een (erg norse) overheidsambtenaar. Hij beschikt er ook over een boot, dus zelfs wie via het water het park binnen gaat, kan op zijn ontvangst rekenen. Alle transacties zijn er cash, dus voorzie dat ook of je mag rechtsomkeer maken.
  • Ga vroeg op de dag. Niet alleen is de temperatuur dan ook veel dragelijker, ook het massatoerisme ontbreekt er dan nog. Rond het middaguur komen de eerste, met vooral Russische toeristen, gevulde boten aan en die geven geen rat’s ass om de mensen die reeds in het water zitten. De massa mensen die dan in het water springt, zorgen ervoor dat het sprookjesachtige wordt omgezet in een CenterParcs-gevoel. En dan spreken we nog niet over het water dat troebel wordt en de vissen die asiel aanvragen in de buurlanden.
  • Hoewel het snorkelen / duiken er erg laagdrempelig is, is en blijft het wrakduiken. Geniet van de plaats, van de schoonheid .. maar wees niet die debiel die IN het wrak gaat. Je bezit geen buitenaardse krachten en je longinhoud is beperkt .. je raakt er niet meer uit. Don’t be that guy.

Meer foto’s zijn terug te vinden op onze facebook pagina. (klik)