Betaal is allesbehalve realistisch en dat is ronduit heerlijk

betaal-1
Het moment waarop je begrijpt dat het verloren is

Wie vandaag de dag nog wil doorbreken in het segment van de zombies, moet erg creatief uit de hoek kunnen komen. Eerst waren er de klassiekers van Romero waarna The Walking Dead zowat iedere concurrentie van de kaart wist te vegen. Onherroepelijk wordt iedere nieuwe poging om de ondoden op TV te laten verschijnen, vergeleken met de avonturen van Rick Grimes en zijn bende. Velen hebben het ondertussen al geprobeerd, weinigen slaagden erin iets te maken dat kon boeien. Met ‘Betaal’ waagt Netflix zich niet alleen aan miniserie over doden die niet willen sterven, ze doen het dan nog eens met een volledig Indische cast. Het resultaat is even absurd als het heerlijk is.

‘Virus breekt los, besmet 1 iemand, bijten en voor we het weten is zowat iedereen op de planeet een zombie’. Het is ondertussen een beetje de verhaallijn van iedere zombiefranchise geworden en vaak lijkt het erop dat schrijvers niet eens nog moeite doen. Op enkele uitzonderingen na (zoals het schitterende Train to Busan) is het steeds maar weer dezelfde, voorgekauwde koek. 

Laat het ons eens anders doen

Met Betaal bewijzen ze in India dat het ook anders kan. Terug naar de roots van de zombieverhalen van weleer, wanneer op geld beluste ondernemers een mysterieuze tunnel openen. Britse soldaten, allen vervloekt, zaten er al eeuwen opgesloten en worden nu op de wereld losgelaten. Een speciale eenheid van een privéleger gaat met hen de confrontatie aan en het draait (natuurlijk) uit op een bloedbad van formaat

betaal-2
Lachen of huiveren? Beiden doen het uitstekend!

Hoewel de zombies op bepaalde momenten zelfs flirten met het hilarische en hoewel ik de Indische taal absoluut niet machtig ben, wist de reeks me op te zuigen in de verhaallijn. Dat ‘Betaal’ in de verste verte niet eens een poging doet om realistisch te zijn, draagt enkel bij aan de charme van het geheel. Er was ooit een tijd dat je met zombies alle kanten uit kon en dat we niet naar de grotere broertjes moesten kijken, dat hebben ze bij het maken van Betaal goed begrepen

Met slechts 7 afleveringen is de verleiding, na ieder einde, om toch nog snel even de volgende episode te starten. Voor je het weet vliegen de uren voorbij en geniet je met volle teugen van een strijd tussen musketten en volautomatische wapens. Dat de serie een regelrechte hit werd bewijst ook dat er ondertussen al wordt gesproken over een 2de en zelfs een 3de seizoen