Corpse collectors, een job die broodnodig blijkt

corpse-collector-1
Zwemmers komen voorbij het lichaam van een drenkeling in de Yangtze. Foto: FEATURECHINA

Het kan evenzeer de titel zijn van een nieuwe en macabere Hollywood blockbuster maar ‘corpse collector’ is een weinig benijdenswaardige job die nog steeds bestaat in China. De wereldmacht, met zijn 1,4 miljard inwoners, is een van de grootste landen ter wereld (qua bevolkingsdichtheid dan toch) maar is ook een land waar geloof en bijgeloof nog steeds helpen met het bepalen van het leven. Langsheen de grote stromen die het land kent, leeft het gros van de bevolking er van de visvangst. Helaas eisen de vaak armzalige bootjes en materialen er ook hun deel van de slachtoffers. Het is in die momenten dat zowel bevolking als overheid beroep doen op de ‘corpse collectors’.

Vooral in de landelijke zones van China bepaalt het bijgeloof de trend van het leven. Zo gelooft men er rotsvast in dat fysiek contact met de doden gelijk staat aan een fatale toekomst. Ook voor vissers is contact met de doden ondenkbaar. Het gebeurt vaak dat ze in een van de rivieren het lichaam van een andere visser zien drijven, het slachtoffer van het zoveelste incident met de krakkemikkige sloepen die als vissersboot dienen. Mocht hun eigen boot het lichaam per toeval aanraken, dan dicteert hun overtuiging dat ze helemaal niets meer gaan vangen. 

Het water op met touwen en een kleine sloep

corpse-collector-2
De corpse collector met touw in aanslag, foto GLOBALNEWS

Wanneer een drijvend lichaam wordt gespot, kan men in China contact nemen met wat ze zelf graag ‘charitable organizations’ noemen. Groeperingen van vrijwilligers die met behulp van kleine bootjes en heel wat touw de lijken uit het water halen. De touwen vormen een belangrijk onderdeel van het proces maar het is een techniek die ook heel wat tijd in beslag neemt. Het gebruik van haken zou het recupereren van de lichamen bespoedigen maar zou ook schade aan de stoffelijke resten toebrengen. Ook kan, door middel van de touwen, contact met het lichaam worden vermeden want ook de corpse collectors zijn vaak diepgelovig

De job van corpse collector is er eentje die op vrijwillige basis wordt uitgevoerd. De organisaties die dit voor hun rekening nemen, leven op basis van giften en worden gemotiveerd door het spirituele idee dat ze op die manier hun toegang tot het paradijs hebben verzekerd.