Fukushi was briljant en een tikkeltje gestoord

fukushi-1
Een uniek naslagwerk

Waanzinnig intrigerend, overgoten met een klein snuifje creepy. Fukushi Masaichi (+1956) was een Japans hoogleraar met een passie voor Irezumi, de traditionele tattoo stijl. Zijn passie voor Irezumi ging zo ver dat hij niet minder dan 2000 echte huiden wist te verzamelen, een collectie die door de oorlog grotendeels werd verwoest.

De in 1878 geboren professor begon zijn academische carrière met het uitvoeren van verschillende studies naar de huidtypes van de mens. Vooral het verval van de huid na het overlijden wist zijn interesse te prikkelen. Fukushi zocht verschillende manieren om het ontbinden van de menselijke huid tegen te gaan, hopend zo een methode te vinden om mensen er eeuwig jong uit te laten zien. 

Postzegels verzamelen was niet meteen zijn ding

fukushi-top
Fukushi, een brilliant man met een bijzondere hobby

In 1926 kreeg hij voor het eerst een lichaam op zijn autopsietafel, van een man waarbij het lichaam volledig vol was getatoeëerd. De traditionele Irezumi stijl werd gekenmerkt door een erg kleurrijk pallet en grote, iconische figuren. Fukushi besloot de huid van het lichaam te verwijderen om er zo verschillende bewaartechnieken op toe te passen. Het werd de start van één van de meest merkwaardige verzamelingen die ooit het daglicht zagen.

In de daarop volgende jaren trok Fukushi het land door, op zoek naar mensen die (na hun dood) tegen betaling hun huid aan zijn wetenschappelijk project wilden doneren. Vaak hielp hij zelfs financieel wanneer bepaalde tatoeages nog niet waren afgewerkt. Op de piek van de collectie had de professor meer dan 2000 huiden en 3000 foto’s in zijn bezit. Het gros ervan werd helaas vernietigd tijdens de onophoudelijke bombardementen in de Tweede Wereldoorlog. 105 huiden konden worden gered door ze tijdelijk onder te brengen in een bunker, waardoor ze vandaag nog steeds staan opgesteld in het museum van de medische universiteit van Tokyo.