Campo Santo, het père Lachaise van Oost-Vlaanderen

19 meter, zo hoog was de berg waarop de Heilige Amandus in de 7de eeuw zou hebben gepredikt. 14 eeuwen later is de bult, in het overigens vlakke landschap, de plaats waar een van de meest merkwaardige begraafplaatsen van het land een bizarre rust uitstraalt. Campo Santo is een chaotische oase van groen, rust en de dood. 

campo-santo-5
Een chaos die klopt

Gentenaars zelf verwijzen naar hun begraafplaats maar al te graag als het Père Lachaise van Oost-Vlaanderen, een verwijzing naar het monumentale kerkhof in hartje Parijs, waar the rich & famous liggen begraven. Ergens kun je hen geen ongelijk geven. Niet alleen wisselen de bombastische grafzerken elkaar af met kleinere, meer bescheiden versies. Ook enkele ronkende namen uit de wereld van de literatuur, kunst en zelfs het vrijzinnig gedachtegoed vonden er hun laatste rustplaats. 

olight-banner
Olight – don’t settle for less

Wie kriskras door de wandelgangen van Campo Santo slentert, kan niet anders dan bewondering hebben voor de vaak macabere zerken die er het zicht bepalen. Het was een kwestie van gezien te worden, zelfs na de dood en er werd vaak diep in de geldbuidel getast om toch maar de meest opvallende zerk te hebben. Meer dan 100 van de graftombes werden ondertussen geklasseerd als een beschermd monument, waardoor ze in ere moeten worden gehouden.

Ergens klopt het plaatje

campo-santo-4
Merkwaardige figuren kijken je recht in de ogen

Campo Santo bezoeken is ook geconfronteerd worden met een chaotische wildernis. Sommige stukken van het kerkhof zijn netjes onderhouden, andere stukken liggen er dan weer heel wat ruwer bij. Er zijn de glanzende, marmeren stenen en je hebt er de bouwsels die compleet in verval zijn geraakt. Het vreemde aan het volledige tafereel is dat het lijkt te kloppen. 1 grafzerk in verval kan een doorn in het oog zijn maar op Campo Santo heeft de natuur een soort van ideale balans gevonden. 

De begraafplaats is het bezoeken waard wanneer je Gent aan het ontdekken bent. Hou er natuurlijk wel altijd rekening mee dat Campo Santo nog steeds een begraafplaats is en dat een vorm van respect voor de geschiedenis en de mensen die er liggen begraven, niet mag ontbreken.

Voor de adresgegevens: klik hier

Foto’s zijn terug te vinden op onze facebookpagina: klik hier