La Coccinelle, tijdloos zelfs in verval

coccinelle-1
Schoonheid zit vaak in de details

Vlaams-Brabant heeft voor iedereen heel wat te bieden. Er is de overweldigende natuur, de eindeloze wandelpaden en dit alles overgoten met een stevige dosis geschiedenis. Wie tussen de kastelen en bomen heen durft te kijken, zou zomaar eens een bizar en vergeten uithoekje kunnen vinden. La Coccinelle is misschien zo een hoekje.

Jawel, La Coccinelle is een codewoord, een geheime benaming voor een plaats die voor omwonenden niet echt een geheim is. Het is, voor de rustige en zelfs meer klassevolle buurt, een doorn in het oog. Een kleine hoeve die dichter bij het verval dan staan bij het stressvrije dat het zou moeten uitstralen. Naast de hoeve loopt een lange, oude en eveneens tot op de naad versleten serre. Overwoekerd door onkruid zou je onmogelijk kunnen denken dat het een verzamelplaats is van wat ooit een schat moet zijn geweest. Verschillende auto’s hebben er hun laatste rustplaats gevonden, nog steeds wachtend op de projecten die de eigenaar voor ogen had. De klassiekers van de automobielindustrie beperken zich niet alleen tot de serre want in de wildernis rond de hoeve liggen nog enkele exemplaren goed verborgen. Snel wordt duidelijk dat de eigenaar een liefhebber is van de Kever, de originele volkswagen die ondertussen een cultstatus heeft bereikt. 

leatherman-banner
Leatherman – right tool for the right job

Een eigenzinnige manier van verzamelen

coccinelle-5
Zelfs in dergelijke toestand blijven ze mooi

Helaas is de ooit zo waardevolle collectie gereduceerd geweest tot een hoop verroest ijzer, totaal waardeloos voor verzamelaars. Volgens enkele buren zou de plaats toebehoren aan een excentrieke garagist, die er neerstreek in zijn zoektocht naar een goedkope opslagplaats. Wat begon met 1 wagen werden er al snel tientallen en de motivatie waarmee aan de renovatie van de hoeve werd gestart, die is compleet verdwenen. Het zijn verhalen die, net zoals de collectie, zowel fascinerend als schrijnend zijn. 

Het verval sloeg hier volledig toe, alhoewel de plaats niet echt verlaten is. De eigenaar komt er nog van tijd tot tijd om de meest bruikbare karkassen te verwijderen en die te vervangen door andere exemplaren. De plaats vormt zo een bijzonder, visueel schouwspel dat zich gewillig laat fotograferen. Het is de stop zeker waard al moet je natuurlijk eerst weten waar te zoeken.

Meer foto’s zijn terug te vinden op onze facebookpagina.