Emergency Fitness, want Corona geeft geen fuck om je sixcpack

Daar staan we dan. Een pandemie dwingt de wereld op de knieën. Mensen worden verplicht thuis te blijven en niemand weet echt hoe we hier met z’n allen gaan uit komen. 2 dingen zijn ondertussen wel duidelijk geworden, op een harde en trieste manier. Om te beginnen is 95% van de bevolking een vogel voor de kat mochten zombies ooit de wereld gaan bevolken (maar daar schreven we al over). Daarnaast blijkt dat we helemaal niet fit zijn en ook niet weten hoe we thuis best van al onze conditie onderhouden. Onze emergency fitness staat op zijn laagste peil ooit!

emergency-fitness
De wereld is helemaal naar de kl**en, of je nu een mooiboy bent of niet!

Om maar meteen klare wijn te schenken: ik ben absoluut geen health coach! Meer nog, ik heb niet eens een sportief lijf. Laat dat dan ook meteen het grootste misverstand zijn dat er op gebied van emergency fitness kan bestaan. Een sixpack hebben of in staat zijn een marathon te lopen zal je in geval van een wereldwijde catastrofe niet echt meerwaarde geven. Zombies gaan niet even je Strava-account controleren en voor een virus zoals Corona (en de daaraan gekoppelde waanzin) speelt het absoluut geen rol hoeveel followers je hebt op je insta-fitness-account

De kunst van het fit genoeg zijn om te overleven

Het woord is gevallen: emergency fitness! Of het een bestaand woord is of eerder eentje die ik zonet uit mijn mouw heb weten te schudden, om het toch maar passend te maken, dat is een andere vraag. Emergency fitness is je basis niveau van fysieke paraatheid. Het is het niveau dat ervoor moet zorgen dat je, tijdig en efficiënt, op een veilige afstand van gevaar raakt. Het is de conditie die je nodig hebt om, indien nodig, potentiële bedreigingen te ontlopen (bij voorkeur) of te neutraliseren (de allerlaatste optie op de lijst). Een marathon kunnen lopen is helemaal waanzinnig, alleen gaat het je waarschijnlijk in tijden van catastrofes aan rugnummers ontbreken. Een stevige afstand, aan verhoogd tempo afleggen, met 25 kg aan materiaal op je rug om dan nog snel even een onderdak te bouwen? Het lijkt toch heel wat nuttiger dan je rangschikking na 42 km hardlopen. 

leatherman-banner
Leatherman – right tool for the right job
emergency-fitness-2
Lopen is 1 iets, lopen met gewicht is een compleet ander verhaal.

Het spreekt voor zich dat we de waarheid niet in pacht hebben en dat we louter schrijven uit persoonlijke ervaringen. Alleen zou het lang niet de eerste keer zijn dat we op extreem uitdagende plaatsen (zoals er zijn de catacomben of zelfs de tunnels van Lezennes) halt moeten houden omdat uiterst sportieve sportschool-types het niet aankunnen. Meestal dragen we dan ook nog eens hun materiaal, waardoor wijzelf met een dubbele hoeveelheid gewicht vooruit trekken, bierbuik inclusief. Vanzelfsprekend is dit geen verwijt en ik twijfel er dan ook geen seconde aan dat die mensen, tijdens een voetbalmatch, al na 10 minuten rondom me heen zouden lopen. Hun training is dan ook daarop afgesteld en is niet meteen voorzien op drama en de nakende apocalypse

Hoe krijg je, zelfs in tijden van lockdown, een zekere vorm van emergency fitness? Enkele basisoefeningen zijn reeds voldoende al zal het niet van vandaag op morgen gebeuren.

Zelfs van thuis uit is er geen probleem

emergency-fitness-3
Lopen is goed maar wandelen is even effectief

Met lopen en/of wandelen bereik je alvast heel wat, vooral op gebied van uithouding. Ultra Afstanden lopen is helemaal niet aan de orde, stevig doorstappen op afstanden tussen de 3 en 10 km zijn even effectief (als ze al niet effectiever zijn). Zelfs wanneer je bewegingsvrijheid beperkt is, kun je nog steeds stevig oefenen. Het volstaat in een straal van 500m van je woning te blijven. Wanneer je gaat wandelen, disciplineer jezelf om steeds met een gevulde rugzak te vertrekken. Niet alleen is altijd klaar zijn een must, je leert je lichaam ook om de extra belasting te verdragen.
Je buikspieren en vooral je kern trainen zijn essentieel. Ze houden je volledige lichaam samen en krijgen ook heel wat belasting te verwerken in geval van nood. Oefeningen zoals crunches, de plank of leg-raises (het hippe woord voor ‘gestrekte benen naar omhoog tillen’) zijn erg efficiënt maar overdrijf niet. Overbelaste spieren zijn even nuttig als een dweil tijdens een messengevecht.
Last but not least is ook het trainen van het bovenlichaam een must. Techniek doet veel maar wanneer je een slot moet gaan forceren of je tegenover een beer van een kerel staat, dan is kracht ook meer dan welkom. Oefeningen met losse gewichten zijn snel en eenvoudig uit te voeren en kun je perfect in huis doen.

Emergency fitness opbouwen zonder in te boeten aan je terras-time

Is dit allemaal wetenschappelijk onderbouwd? Neen! Is dit de absolute encyclopedie van de survivalist? Helemaal niet! Het is wel de manier om fit genoeg te blijven zodat je het hoofd kan bieden aan iedere bedreiging, zonder dat je in je sociale activiteiten moet gaan snoeien als een Spartaanse atleet.