Oriculi, geen toverspreuk, wel een magisch stokje

oriculi-top
Olinko Oriculi – wonderproduct of niet?

Wie het enige tijd in buitenlucht wil gaan uithouden, moet rekening houden met verschillende zaken. Niet alleen heb je nood aan onderdak en voedsel, er is ook het aspect van de hygiëne. Jezelf verzorgen is niet alleen een kwestie van het wegwerken van onsmakelijke geurtjes en een adem die plastic kan doen smelten, het is ook het vermijden dat bacteriën allerlei vrij spel krijgen in, op en rond je lichaam. Vuile oren zijn niet alleen goor, ze zorgen meteen ook voor een ander probleem. Wanneer ze met smeer gevuld zijn, ben je niet alleen een wandelende pandemie, je gehoor gaat er ook stevig door achteruit. Oren poetsen is dus de boodschap maar hoe doe je dat out there, met een minimaal gewicht, geklooi en CO-footprint? Het antwoord vinden we terug in bamboe en het Franse merk Orinko.

Oren kuisen staat gelijk aan wattenstaafjes. Het is zoiets als vuur blussen met water en de vrieskou bestrijden met vuur. Een plastic staafje met een watten omhulsel in je oren draaien en klaar. Het is een evidentie, een logica maar brengt ook enkele problemen met zich mee.

Je oren zijn proper, je omgeving vervuild

oriculi-3
Plastic? Niet meteen de beste zet!

Oorstaafjes koop je niet per stuk maar in bulk. Meestal komen ze verpakt in een heerlijk plastic potje, iets wat handig staat in je kast. Even het deurtje openen en een paar staafjes nemen en je bent opnieuw vertrokken. In buitenlucht wordt alles in je tas gepropt. Dergelijke plastic verpakkingen hebben de slechte gewoonte te breken in diezelfde tas, waardoor de staafjes doorheen je gear rollen. Het resulteert in oorstokjes die smeriger zijn dan de oren die ze moeten poetsen, wat dus niet meteen een goede zaak is. 

Als kers op de taart is plastic niet meteen de beste vriend van moeder natuur. Het heeft ongeveer een miljoen jaar nodig om af te breken en zelfs voor wie het niet zozeer op de natuur heeft begrepen, is het laten slingeren van je afval geen sterke zet. Mocht de wereld finaal naar de filistijnen gaan, dan is het belangrijk je schuilplaats geheim te houden. Afval is dus ten allen tijde te vermijden want het staat gelijk aan een grote neon pijl die wijst naar je onderdak. Plastic is niet alleen ecologisch een ramp, op gebied van overleven kun je evenwel meteen een kogel door je hoofd schieten.

Zeg welkom aan het bamboe stokje!

oriculi-2
Geen doos, enkel een stokje

Het Franse Orinko heeft dit begrepen want met Oriculi schoven ze een handige oplossing naar voren. Oriculi is een oorstaafje, waar je geen watten uiteinde krijgt maar een klein lepeltje. Het geheel werd gemaakt uit bamboe en is veegt meteen alle heikele punten van de standaard oorstaafjes van tafel. 

Om te beginnen is bamboe de ecologische houtsoort bij uitstek. Waar de bomen zoals wij die kennen vaak tot 30 jaar nodig hebben om een zekere omvang te krijgen, groeien bamboestengels in amper 4 maanden tot bruikbare afmetingen. Tegen de tijd dat de eerste stengels tot oorstokjes zijn verwerkt, zijn nieuwe al teruggegroeid. Dan spreken we nog niet over de stevigheid van het geheel. In enkele Oosterse landen wordt bamboe nog steeds gebruikt om stellingen te bouwen, vaak zelfs tientallen verdiepen hoog. De Oriculi stokjes kunnen dan ook tegen een stootje en passen perfect in je backpack. Het volstaat gewoon om ze na ieder gebruik te gaan reinigen. Je gooit ze in ieder geval niet weg.

Een eco-friendly en outdoor alternatief, met een scherpe kant

oriculi-4
Het vergt wel wat oefening

Als afsluiter is bamboe van nature uit ook anti-bacteriologisch. De vezels van de plant produceren een stof die gekend is als ‘bamboe kun’. Deze stof zorgt er voor dat externe bacteriën (zoals er zijn: oorsmeer) zich niet kunnen hechten aan de vezels waardoor het volstaat om alles goed te spoelen om het terug als nieuw te krijgen. Je hoeft dus ook geen schrik hebben om besmettingen allerlei op te lopen, mocht je per abuis je oorlel afscheuren met de staafjes.

Zijn de Oriculi staafjes dan HET wondermiddel waar we allemaal op zaten te wachten? Misschien niet meteen. Het is en blijft een schitterend idee wat zelfs, op lange termijn, economisch interessant wordt maar er is een keerzijde aan het geheel. Het vergt heel wat oefening om ermee te leren werken, vooral als je altijd al gebruik hebt gemaakt van de staafjes van weleer. Ik kan me perfect inbeelden dat er mensen zijn die hier absoluut niet overweg mee zullen kunnen en dan heb je natuurlijk wel een probleem.

Proberen of niet? We gaan ze je alvast niet met geweld in je oor rammen maar wij hebben ze standaard wel mee. Delen gaan we dan misschien weer niet doen, je weet wel, corona en zo.

Zelf een setje kopen? KLIK