Het vieren van New Year is een hype die ons voorbij raast

De feestdagen zijn momenten waar heel wat mensen naar uitkijken. Het kopen van pakjes, het vullen van de tafel met gigantische hoeveelheden voedsel, sloten alcohol en het obligatoire handjes schudden met mensen die we in tijden niet meer hebben gezien. Het is eveneens een periode waar heel wat voornemens worden gemaakt en nieuwe doelen in het leven voorop worden gesteld. Die voornemens houden, in het beste geval, vaak slechts enkele dagen stand en die doelen smelten als sneeuw voor de zon. Jawel, de feestelijke periode is er eentje waar de contrasten van de mensheid worden geaccentueerd en waar we misschien niet lang genoeg stil staan bij de zaken die er echt toe doen. Het is ondertussen dan ook een jaarlijkse gewoonte geworden dat we de overgang naar het nieuwe jaar vieren op een plaats waar enkel wat van belang is telt: de new year cave explore.

newyear-cave-explore
Intensief vieren, naar de essentie herleid

Dit jaar waren we verheugd dat we enkele, voor ons belangrijke mensen konden overtuigen met ons mee te gaan. Afstand nemen van zaken zoals luxe en overdaad, begrijpen dat het niet eenvoudig ‘aanschuiven aan tafel’ wordt maar dat er eerst heel wat inspanningen moeten worden geleverd alvorens er kan worden genoten. Het lijkt absurd te gaan denken dat iemand het nog maar zou gaan overwegen ons te volgen in deze denkwijze. Toch spreekt het meer en meer aan en dit vanwege 1 eenvoudige reden: de essentie

Het is meer dan zomaar aanschuiven aan tafel

In zowel de figuratieve als letterlijke zin is de essentie de sleutel tot een schitterend moment. Om ons naar de feestzaal te begeven moest er worden geklauterd, geklommen, gekropen en werden we vuil. Alles wat we niet nodig hadden qua gewicht en volume moest wijken waardoor we enkel met de essentiële zaken over bleven. In tijden dat hongersnood geen ver-van-de-bed show meer is maar het zelfs de werkende klasse treft, is het vermijden van verspilling essentieel geworden. Ons feestmaal kende geen lege buiken maar kende ook geen overdaad. We namen mee wat we ook daadwerkelijk nodig hadden waardoor ons diner tot de absolute essentie werd herleid. (dankzij moderne technieken, bluetooth en water/dustproof oplaadbare speakers hadden we zelfs muziek).

newyear-cave
Binnenin de buik van de grotten is iedereen gelijk

De essentie spreekt eveneens over een minder tastbaar (of toch gezien de context) gegeven. Met de komst van sociale media werden we als mens blootgesteld aan heel wat positieve zaken zoals een vrije toegang tot informatie. Maar iedere goede kant kent een slechte tegenpool. We leven in een gedigitaliseerde wereld waar we steevast op zoek zijn naar appreciatie en erkenning, zelfs van mensen die er helemaal niet toe doen. We feesten niet meer om te ontspannen maar om indruk te maken. Bij het organiseren van een etentje draait het niet meer om een moment van binding tussen mensen maar om het verkrijgen van een wow-factor. Zaken die erg intens maar eveneens erg kortstondig zijn waardoor er een soort van nood ontstaat. Likes zijn de nieuwe drug, waar we als gebruiker steeds maar meer en beter willen. Afdalen in ontoegankelijke plaatsen met een totaal gebrek aan comfort plaats alles en iedereen op een gelijk niveau. Je financieel vermogen, afkomst, geloof of huidskleur gaan een passage niet eenvoudiger of minder krap maken. De mensen met wie we de intrede van het nieuwe jaar hebben gevierd, waren op dat ogenblik aan het leven en werden niet geleefd. 

Laat ons van 2020 vooral het jaar maken waarin we terug een stap in het onbekende durven te zetten, zonder rekening te houden met de eventuele waardering die kan volgen. Verken, durf, doe, ervaar, wordt vuil en vooral … leef.

Meer foto’s van de cave explore zijn terug te vinden op onze facebookpagina. (klik)