Hoia Baciu, een plaats waar bijgeloof de realiteit overstijgt

Roemenië is een land waar legendes en folklore op iedere hoek van de straat terug te vinden zijn. In het land is geloof en vooral bijgeloof diep geworteld in de maatschappij en bepalen ze zelfs deels de trend van het leven. Hoia Baciu, het bos van Hoia, toont aan net hoe belangrijk bijgeloof is voor de Roemeense bevolking. Meer nog, Hoia Baciu geniet wereldwijde faam als de meest paranormale plaats op aarde

hoia-baciu
Is Hoia Baciu een UFO hotspot?

Levitaties, onverklaarbare lichten, het gevoel continu bekeken te worden, UFO’s en zelfs het verhaal van een verdwenen kind dat jaren nadien plots terug opduikt en denkt dat ze pas 24hr van huis weg was. Het volstaat om de naam van het bos even op Google te gooien en je krijgt letterlijk duizenden resultaten met mysteries omtrent deze plaats. Bijna automatisch krijg je ook te zien dat de lokale bevolking er nooit komt en dat het zelfs taboe is om erover te praten.

We trokken dan ook, met een rugzak vol verwachtingen, richting Hoia om er te gaan proeven van de paranormale sfeer. Hoia Baciu ligt op een steenworp van Cluj-Napoca, de grootste stad in Transylvania. Een afstand die zelfs per fiets doenbaar is maar die toch voor een cultuurclash kan zorgen. Hoia is niet meer dan een groot uitgevallen dorp waar het asfalteren van de straten niet hoog op de prioriteitenlijst staat. Tijdens onze tocht richting Hoia Baciu moesten we zelfs even halt houden omdat een paard en een koe te midden de weg aan het keuvelen waren. De laatste kilometers richting bos zijn dan ook het soort traject dat je niet meer met de wagen kan doen (toch niet de rentals die je op de luchthaven kan krijgen). Als kers op de taart kom je ook nog voorbij een aantal verlaten treinstellen. Rural power op zijn best.

Bomen moeten recht zijn, niet krom

Het eerste wat opvalt, wanneer we het bos in trekken, is dat locals er niet bepaald wegblijven. Hoia Baciu is een populaire plaats waar heel wat families er in het weekend komen picknicken. Het bos ligt op een berg en de flanken van die berg werden ondertussen ook omgebouwd tot mountainbike pistes en recreatieve ruimtes. De jonge generatie geniet met volle teugen van de spookverhalen die de ouderen over de plaats vertellen en gaan het met hun eigen ogen bekijken. Vreemd genoeg is de paranormale reputatie net de aantrekkingspool geworden.

hoia-baciu
Hoia Baciu en kromme bomen, een mysterie!

De kromme en gebogen bomen, volgens heel wat spirituele bronnen het gevolg van de unieke energie die deze plaats uitstraalt, zijn dan wel weer erg merkwaardig. Ons brein heeft eerst zelfs enige moeite om het visuele spektakel te verwerken. Bomen die krullen, een natuurlijke anomalie waar ook de wetenschap de tanden op kapot bijt. Hoia Baciu is in dat opzicht niet echt uniek. Op verschillende plaatsen in de wereld zijn gekrulde bomen te zien maar nergens schijnt men hiervoor een verklaring te kunnen vinden.

Een mysterieuze, groene cirkel

hoia-baciu
De mysterieuze cirkel stelt wetenschappers voor een raadsel

Het pronkstuk van Hoia Baciu is en blijft nog steeds de groene cirkel, die middenin het bos ligt. Een plaats, een nagenoeg perfect geometrisch figuur, waar helemaal geen bomen groeien en waar het gras al eeuwen even hoog is. Volgens heel wat van de legendes zou dit de plaats zijn waar geesten samenkomen en de energie die hierdoor vrijkomt zorgt ervoor dat het gras niet meer groeit. Het is ook de plaats waar je als sterveling niet meteen veilig bent. De presentator van een Amerikaanse, paranormale TV show werd (op camera) achterover getrokken terwijl hij middenin de cirkel zat. Wijzelf konden niet meteen iets negatiefs ervaren al viel het ons wel op dat het er muisstil was. Het leek wel alsof vogels, krekels en allerlei andere lawaaierige critters bewust de plaats meden. Wetenschappers zijn er ook hier nog niet aan uit. Waarom groeit het gras hier niet meer en waarom groeien net op die plaats geen bomen? 

hoia-baciu
En nog meer gekrulde bomen

Hoewel we, tijdens onze aanwezigheid, niet in contact zijn gekomen met geesten en andere mythische figuren kunnen we niet om het feit heen dat Hoia Baciu een vreemde plaats is. Er heerst een erg serene sfeer en het is er een komen en gaan van mensen die er bewijzen van een andere wereld komen zoeken. Misschien zijn het net die mensen die de legendes van het bos in leven houden? Misschien zijn die mensen de lichten die ‘s nachts kunnen worden waargenomen? Of misschien zijn de legendes waar en is het gewoon een kwestie van tijd alvorens het bos haar geheimen prijs geeft?

Laat dit verhaal je vooral inspireren om het zelf te gaan ontdekken … maar vergeet alvast je rozenkrans niet.
Check hier voor sterke deals op vluchten van en naar Cluj-Napoca (klik)