Voedsel in blik kan je leven redden, op voorwaarde dat je het open krijgt

Voedsel in blik, het is niet meteen de meest elegante noch culinaire manier om te eten. Het is vaak ook niet eens de meest gezonde voeding op de planeet. Toch bevat voedsel in blik, ‘canned food’ in het Engels, 1 grote troef: de bewaring. Waar je vers vlees, groenten en fruit hoogstens 1 à 2 weken kan bewaren, alvorens ze zelf naar de vuilniszak lopen, kan je met voedsel in blik meestal enkele jaren overweg. Een troef dus wanneer je off-grid wil gaan leven of wanneer het noodlot toeslaat. Voedsel in blik kan je leven redden, wanneer je het blik kan openen natuurlijk.

voedsel-in-blik
Bewaard voedsel gaat jaren mee!

Het lijkt een evidentie, een blik openen. We kennen immers allemaal het blikje frisdrank met het handige lipje. Andere technieken zijn dan weer minder gekend en vooral de jongere generatie weet ook niet altijd hoe een blikopener werkt. Wat doe je dan wanneer je zelfs geen blikopener bij de hand hebt maar je moet eten? En wat met situaties onder stress, wanneer zelfs de meest basic handelingen gigantisch moeilijk worden? We trokken met onze kids, rasechte kinderen van de digitale generatie, de wilde natuur in en leerden hen 3 manieren om een blik te openen. 

Het lipje

voedsel-in-blik
Voedsel in blik, met een lipje

De meest voor de hand liggende manier om een blik te openen, is het systeem met het lipje. Het is op nagenoeg ieder blikje frisdrank aanwezig en kan met 1 hand worden geopend. Blikken met voedsel hebben vaak een steviger en dus ook een iets hardere sluiting. Een mes kan altijd handig zijn om het lipje op te heffen. Vooral voor kinderen is het van belang dat ze hun duim goed plaatsen. Midden het deksel is een prima plaats, waardoor de duim als hefboom zal dienen. 

De blikopener

voedsel-in-blik-4
De standaard blikopener

Hoewel het ‘in den ouden tijd’ de meest normale zaak ter wereld was om een blikopener te gebruiken, is het de dag van vandaag geen evidentie meer. Leer kinderen eerst omgaan met een blikopener met draaiwiel. Het zal hen het principe van het opensnijden leren. Nadien kan de overstap naar de blikopener uit een zakmes worden gezet. Dergelijke blikopeners zitten in bijna ieder zakmes ter wereld verborgen, van spotgoedkoop tot gigantisch duur. De techniek is identiek aan die met een draaiwiel, behalve dat je hier zelf je met moet gaan verplaatsen. Wie hiermee aan de slag kan, kan zich al een aardig stukje op weg helpen.

De toolless manier

voedsel-openen-in-de-natuur
Neem de kinderen mee in de natuur om het te leren

Slagen de kids erin om voedsel in blik te openen met gereedschap? Dan is het moment aangebroken om het ook zonder datzelfde gereedschap te gaan proberen. Er kan zich altijd een situatie voordoen waar een blikopener of een mes niet voorhanden is. Het is op dergelijke momenten van levensbelang om zelfstandig te kunnen handelen of anders wacht een gewisse dood. Er bestaan verschillende technieken maar de meest eenvoudige om aan te leren is die van de wrijving. Blikjes zijn niet gemaakt om hard of kogelvrij te zijn, ze zijn gemaakt om voedsel luchtledig te verpakken. Het is die eigenschap die je moet gaan gebruiken om de inhoud vrij te maken. Neem het blik in je handen en wrijf de bovenrand heen en weer over asfalt (of bij gebrek eraan, over een ruwe steen). De bovenste rand zal beetje per beetje verdwijnen, waardoor het blik zal openen. Hiervoor moet je wel wat ellebogen vet gebruiken en het is een vermoeiende activiteit maar uiteindelijk is het kiezen tussen moe worden of sterven van de honger. 

Ongeacht de situatie die voor je staat of de moeilijkheidsgraad van een toe te passen techniek: oefenen is de boodschap. Vooral kinderen kunnen van kleins af aan gekneed worden om deze eenvoudige handelingen onder de knie te krijgen.