Vrmac, voor wie het drukke Kotor wil ontvluchten

Wie ooit Montenegro bezocht, gaat zonder twijfel Kotor en zijn vele trekpleisters aangevinkt hebben. De Romeinse nederzetting met zijn kleine straatjes en zijn enorme fortificatie heeft dan ook wel wat in huis om het voor de passant aantrekkelijk te maken. Wie het liever wat uitdagender wil, zonder daarvoor opnieuw het vliegtuig te moeten nemen, kan misschien de trektocht naar Vrmac op de to-do-list zetten.

vrmac-hiking
Enkele koeien hebben het niet zo begrepen op wandelaars

Vrmac is een gehucht bovenop de bergen die neerkijken op de baai van Kotor. Met uitzondering van een paar boerderijen en koeien (die het niet zo op wandelaars hebben begrepen) is daar helemaal niets. Het zicht op de baai is er fenomenaal en op goede dagen heb je zelfs zicht op beide kanten van het dal. Dat was meteen ook de reden waar het Oostenrijks-Hongaarse rijk, in 1870, er stevige fortificaties neerpootte. Wie de berg in bezit had, had beide baaien onder controle. Het was ronduit onmogelijk om de baai binnen te komen, zowel via het land of via het water, zonder dat je gezien werd. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat kosten noch moeite werd gespaard om de boel stevig in het beton te gieten, met al even stevige artillerie ter ondersteuning. 

Ontoegankelijk, ook voor eigen soldaten

vrmac-hiking
Een helse klim, met een spectaculair resultaat.

Het einde van de Eerste Wereldoorlog betekende meteen ook het einde van het Oostenrijks-Hongaarse rijk, waardoor het nut van de installaties van Vrmac in twijfel werd getrokken. Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren de Nazi’s er wel aanwezig, maar de unieke positie van de Vrmac nederzetting maakte het ook erg ontoegankelijk. Wie er dienst moest doen, leefde er vaak dagen tot zelfs weken zonder aflossing of bevoorrading. Ook Fort Vrmac, die verder op de berg lag, werd niet meteen een hotspot voor militaire activiteiten. 

vrmac-hiking
Smalle doorgangen zijn er de norm

Het militaire nut van de bergkam verdween na de Tweede Wereldoorlog volledig en de volledige zone werd door de natuur terug genomen. Vandaag de dag is de Vrmac Hike een must-do voor de actieve hikers die Montenegro en Kotor bezoeken. Het wandelpad, op bepaalde plaatsen niet breder dan enkele centimeters, brengt de gemotiveerde wandelaars tot het hoogste punt van de berg. Sveti Ilija biedt, met zijn 785 meter, een ongeëvenaard zicht op de baai en Kotor zelf, zonder dat je er een toestroom van toeristen hebt. Wie er de benen voor heeft kan de berg overtrekken, richting Porto Montenegro. Het brengt je langsheen enkele bergdorpjes die meestal volledig verlaten zijn en je verlaat er de toeristische hotspot die Kotor is. De prijzen die je er voor drankjes en eten betaalt zijn dan ook peanuts, vergeleken met wat je aan de andere kant van de berg neertelt. 

kotor-tourism
De toeristische dienst van Kotor staat je bij

Opgelet, het volledige traject is een dikke 20km lang en heeft stijgingspercentages om U tegen de zeggen. Ook is het weer er niet bepaald je bondgenoot, waar temperaturen van 20 graden en meer met de vingerknip omslaan in gietende regen en een ijskoude wind. De ervaren hiker beleeft hier de tijd van zijn leven, de beginneling trekt door een hel. De restanten van de militaire nederzettingen vormen de kers op een visuele taart. 

Zelf de wandelschoenen aantrekken? Contacteer de toeristische dienst van Kotor voor meer info. (klik)
Op zoek naar goedkope vluchten naar Kotor? Check TravelUnlimited! (klik)