Voorspelde Morgan Robertson de ramp met de Titanic?

wreck-titan
De titanic tijdens de maiden voyage (foto: Wikipedia)

De Titanic behoeft ondertussen geen introductie meer. Het onzinkbare schip, het grootste uit zijn tijdperk, zonk tijdens haar eerste trip in 1912. Meer dan 1500 mensen lieten er het leven, waarvan het overgrote deel door een absoluut tekort aan reddingssloepen. Tot op heden is de ramp met de Titanic nog steeds een onuitputtelijke bron voor complottheoristen en gelijkgezinden. Zij grijpen als bewijs voor hun waanzinnige stellingen steevast naar een boek, een boek geschreven door Morgan Robertson.

wreck-titan
Morgan Robertson (foto: Wikipedia)

De naam doet misschien niet meteen een belletje rinkelen, zijn oeuvre nog minder. Toch is hij voor heel wat mensen het bewijs dat de ramp met de Titanic opgezet spel was. Anderen trekken dan weer de kaart van de helderziendheid. Daarvoor gebruiken ze “Futility of The wreck of the Titan”, een boek dat hij in 1898 op de markt bracht. Hij beschrijft er het verhaal van de Titan, het grootste passagiersschip ter wereld dat zinkt tijdens de eerste tocht, na een aanvaring met een ijsberg. Volgens het boek gebeurde het ongeval tijdens een nacht in april in het noordelijke deel van de Atlantische Oceaan. Duizenden mensen sterven door een tekort aan reddingssloepen.

Een voorspelling of puur toeval?

Het verhaal vertoont inderdaad enkele bizarre en ronduit verbazingwekkende gelijkenissen met de ramp die pas 14 jaar later de wereld in rouw zal onderdompelen. Titan en Titanic, het grootste schip ter wereld, zinken door een ijsberg en zelfs de datum en de plaats werden met bijna medische precisie bepaald. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat conspiracy-freaks met dit boek heel wat plezier hebben gehad (en nog steeds hebben).

wreck-titan
Het wrak van de echte Titanic

Morgan zelf werd, na de ramp, hier ook over aangesproken en een enkeling durfde zelfs de vraag stellen of hij dit in een visioen had zien gebeuren. De schrijver reageerde er met een zekere nuchterheid op. “I just know what I’m writing about”, iets wat ook niet geheel vals was aangezien hij een deel van zijn leven als zeeman op een schip had gewerkt. Hij vulde zijn antwoord ook aan met het feit dat zijn boek uit 2 delen bestond, 1 waarin een ramp gebeurde en een 2de waarin 2 overlevers op een ijsberg terecht komen en allerlei avonturen beleven

Was Morgan echt helderziende of was de ramp met de Titanic opgezet spel? Het lijkt er eerder op dat het een geval van puur toeval was. Morbide was het alvast wel, maar toeval desalniettemin.