De Waffle House Index: wanneer wafels en drama hand in hand gaan

Wanneer de natuur zich van haar meest genadeloze kant laat zien, beschikt de wetenschap over allerlei manieren om het geweld in beeld te brengen. Voor aardbevingen is er de schaal van Richter en bij wind gebruikt men de schaal van Beaufort. Het stelt mensen in staat om het gevaar beter te gaan inschatten en het zijn methodes die wereldwijd worden ingezet. Hoe schat je echter de impact van rampen op de maatschappij in? Hoe bepaal je wat de economische impact gaat zijn en net hoe hard dit het dagdagelijkse leven zal gaan beïnvloeden? De Amerikaanse overheid gebruikt hiervoor een uniek model: de Waffle House Index. Jawel, aan de hand van wafels weet iedereen welke ramp er te wachten staat!

waffle-house-index
De Waffle House Index – maatstaf voor stormschade

De Amerikaanse keten Waffle House is hier heel wat minder gekend maar aan de andere kant van de oceaan is het een begrip. De restaurantketen, met meer dan 2100 adressen, is even Amerikaans als wapens en stevige jeeps. Ooit begonnen als een tearoom waar je wafels kon eten, is de keten een van de weinige plaatsen die 7/7 en 24/24 open is. Waffle House heeft zelfs een eigen urban legend, eentje die vertelt dat de keten enkel maar deuren zonder sloten koopt. Waffle House heeft ook een uniek businessmodel ontwikkeld. Heel wat van hun restaurants liggen in tornado-gevoelige zones en is het niet ongewoon dat één van hun locaties door noodweer wordt getroffen. Het is dan van cruciaal belang om, eender hoe, open te blijven. De oprichters begrepen al snel dat hulpverleners vaak lange uren aanwezig waren in ramp zones en ook zij nood hadden aan koffie of een maaltijd. Sluiten zou dan ook een enorm verlies betekenen. Doorheen de jaren werden dan ook unieke ‘disaster management’ protocols ontwikkeld waardoor Waffle House, zelfs in geval van grote catastrofes, gewoon open kan blijven. 

personal-trauma-kit-6
Stop the bleeding & save a life

Toen tornado Joplin in 2011 lelijk huis hield in de VS, was de helft van een stad gesloopt. De lokale Waffle House was gewoon open en bleef ook open, zij het dan wel met een aangepaste kaart en personeel dat van andere filialen werd overgebracht. De FEMA, Federal Emergency Management Agency (het Amerikaanse equivalent van de Federale Crisiscel) begon dan ook voor het eerst de Waffle House Index te gebruiken. Aan de hand van het lokale restaurant kon niet alleen worden bepaald hoe hard een ramp zou gaan toeslaan maar kon evenzeer worden uitgerekend hoe snel de lokale economie zich opnieuw op gang zou kunnen trekken.  

Om de impact van een drama te meten volstaat in Amerika ondertussen 1 eenvoudige vraag: Is de Waffle House nog open?