De USS Trepang zag meer dan alleen maar ijsrotsen

trepang-photos
De USS Trepang tussen het ijs

1971, de Koude Oorlog kent zijn hoogtepunt en zowel de Amerikanen als de Russen zetten alles op alles om elkaar te bespioneren. De USS Trepang, een nucleaire onderzeeër, vaart doorheen de wateren van Ijsland onderweg naar een nieuwe spionage opdracht. Tijdens één van de weinige momenten aan het oppervlak, kunnen enkele bemanningsleden foto’s nemen van een vreemd object dat uit het water schijnt te komen. Het object verandert van vorm en schiet de lucht in. Die foto’s komen terecht in de handen van enkele UFO-bloggers en de Trepang foto’s zien het daglicht.

De Trepang photo’s, een hoax of toch niet?

trepang-photos
een van de beruchte Trepang foto’s

Het verhaal, dat in 2017 door de site BlackVault naar buiten werd gebracht, werd erg lang geklasseerd als larie en apekool. Het zoveelste verhaal dat, aan de hand van vervalste en erg troebele foto’s, de discussie omtrent UFO’s en aliens opnieuw moest aanzwengelen. Feit, het verhaal zat sterk ineen en werd met feiten, cijfers en data ondersteund. Die cijfers waren echter, voor mensen met heel veel zin, ook openbaar terug te vinden. Enkele mensen beweerden zelfs dat ze konden bewijzen dat de foto’s overduidelijk sporen van Photoshop vertoonden, er kon dus geen twijfel mogelijk zijn.

Een hoax om een geheim te verbergen?

Maar toch bleef het verhaal van de Trepang erg levendig op het internet. Hoewel de foto’s voor heel wat mensen geen enkele waarde hadden, waren er wel dossiers openbaar gemaakt waarin de echte missie van de Trepang duidelijk werd. Er werden tests uitgevoerd met het toenmalige experimentele vliegtuig Aereon26, een combinatie tussen een motorvliegtuigje en een ballon. Hadden de matrozen van de Trepang dan toch iets vastgelegd? Geen UFO maar een geheim vliegtuig dat in de problemen terecht kwam?

trepang-photos
Een van de foto’s zou een geheim vliegtuig tonen

Als kers op de taart, in de volledige hype die er heerst rond de bestorming van Area51, de Freedom-of-information act en enkele hoge CIA-piefen die hebben bevestigd dat er wel degelijk al contact is geweest met ‘levensvormen’, kwamen ook de Trepang-foto’s terug bovendrijven. 

Of de foto’s echt zijn of niet, daar laat ik de kerk even in het midden. Het verhaal op zich en vooral de eindeloze moeite dat het leger heeft genomen om de boel te debunken zijn op zich meer dan interessant genoeg.