Jharkhand, want het moet niet altijd de USA zijn

jharkhand-top
Is dit het onweerlegbare bewijs dat aliens bestaan?

Het valt ondertussen meer en meer op dat het gros van de UFO’s sightings en getuigenissen over aliens en spoken, bijna steevast uit Amerika komen overgewaaid. Is het omdat ze daar misschien te kampen hebben met heel wat meer activiteit als in de rest van de wereld of is het een kwestie van keihard geloven in iets? Ongeacht wat, 90% van alle paranormale (want jawel, ook UFO’s vallen onder die categorie) meldingen kennen hun oorsprong in de Verenigde Staten. Het was dan enigszins ook verfrissend (misschien niet meteen het juiste woord in de context, maar gun me even die speling) te zien dat afgelopen week een video uit India furore maakte. In Jharkhand, een plaats in het oosten van India, konden enkele motorrijders een vreemde verschijning filmen. De mensen uit de buurt zijn het bijna unaniem zeker: dit was wel degelijk een alien!

Toegegeven: de video heeft alles in huis om mensen aan het denken te zetten. Je ziet er beelden van mensen die op de motorfiets, een stuk in de nacht, huiswaarts keren en plots schrikken ze van een vreemde verschijning. Hun koplampen brengen de gedaante beter en beter in beeld en wanneer ze voorbij rijden lijkt het er sterk op dat de gedaante geen enkele menselijke vorm heeft. De video vindt zijn weg naar het internet en in geen tijd wordt het zowaar een trending topic. Pseudowetenschappers van over de gehele wereld maken er een analyse van en zelfs de NASA wordt in het geheel betrokken. Critici staan er lijnrecht tegenover de believers. Pure kolder voor de ene, een onweerlegbaar bewijs voor de andere. Het duurde dan ook niet lang alvorens de gekste complottheorieën de wereld in werden gestuurd en de apocalypse stond voor de deur.

Het ultieme bewijs … net niet

jharkhand-1
Eenmaal ‘influencers’ zich ermee bemoeien, is de waarheid van een mindere waarde.

Enkele Indische journalisten gingen op hun beurt aan het speuren. Ze zochten en vonden de motorrijders die de beelden hadden gemaakt en die waren absoluut niet op de hoogte dat hun video viraal was gegaan. Hun verklaringen waren even logisch als ontnuchterend. Op hun terugweg van een begrafenis zagen ze inderdaad een gedaante verschijnen en ze gaven ook zonder schroom toe dat ze schrik hadden. Iets verder op hun weg maakten ze ommekeer en gingen ze opnieuw kijken naar de plek waar ze de vreemde gedaante hadden gefilmd. Ze troffen er een oude vrouw aan, volledig naakt en compleet van de kaart, die geen idee had wat ze er deed of hoe ze er kwam. Beide mannen belden de politie die op hun beurt de dame naar een medische instelling brachten. 

Eind goed al goed dus, al is het verhaal van Jharkhand een knap voorbeeld van hoe bewijzen vaak nutteloos zijn. Verschillende wetenschappers, absolute referenties in hun pseudovak, hadden laten uitschijnen dat dit hier zonder enige twijfel ging om een buitenaards wezen. De kracht van het internet gaf hun theorie vleugels maar de realiteit bleek sterker dan dat.