Voor mij graag een Atomik Vodka, met extra plutonium

Dankzij de waanzinnig sterke HBO-reeks ‘Chernobyl’ staat de nucleaire ramp en de zone rond de kerncentrale weer helemaal op de kaart. Touroperators draaien overuren en verdienen dik aan de duizenden toeristen die richting Oekraïne trekken. Het stond dan ook in de sterren geschreven dat afgeleide producten er moesten komen. Atomik Vodka is misschien niet het eerste item dat uit de zone vertrekt, het is dan wel het meest bizarre.

Vodka en ex-Sovjetlanden, het is een beetje zoals Amerikanen en overgewicht. Ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De betere vodka is van een ongeziene puurheid, voor de goedkopere varianten is perfectie niet meteen een streefdoel zolang je er maar niet blind van wordt. Vodka, gedistilleerd uit radioactieve granen en nucleair water, dat is zelfs voor de commies helemaal nieuw.

Het zijn professoren van de universiteit van Portsmouth die hiermee aan de slag zijn gegaan. De wetenschappers maken deel uit van een taskforce die de gestorven economie in de regio opnieuw leven moeten inblazen. Het moet niet verbazen dat producten uit een zone, waar je binnen luttele seconden kan sterven door straling, niet meteen een hoog cadeau-gehalte hadden. Handel was er niet meer, de laatste mensen uit de beruchte exclusion zone trokken weg en niemand had behoefte om terug te keren. 

Alcohol, de gedoodverfde oplossing

atomik-vodka
Atomik Vodka, erg apart als cadeau

De laboranten hebben een veld met graan geplant in de exclusion zone en zijn met dat graan vodka gaan distilleren. Het water dat in het proces werd gebruikt, is water dat eveneens uit diezelfde exclusion zone komt. Geef het goedje de funky naam van Atomik Vodka en je hebt niet alleen een exclusief product met een erg hoog wannahave-gehalte, je krijgt ook een exportproduct dat enkel in die streek kan worden gemaakt. Feit, Atomik Vodka bevat nog lichte sporen van radioactiviteit maar volgens de wetenschappers zijn die sporen zo miniem dat ze geen schade meer kunnen toebrengen.

Vooraleer je al de aankoop van de volgende kerstcadeaus gaat plannen: er bestaat vandaag de dag slechts 1 fles met Atomik Vodka. Er zijn dan wel plannen om er nog te maken, meer dan 500 eenheden jaarlijks zullen niet haalbaar zijn. Echt goedkoop zal het dan ook niet worden vrees ik.