Zwemmen op de plaats waar een duikboot lag te wachten

De hittegolf slaat genadeloos hard om zich heen en voor het eerst in de geschiedenis van het land, worden we geconfronteerd met ‘code rood’. Iedereen zoekt dan ook en masse verkoeling en vooral zwembaden en zwemvijvers scoren eindeloos. Zwemmen hoeft echter niet beperkt te worden tot zwemparadijzen of plastieken opblaasbadjes in de tuin. Je kan zwemmen heel wat avontuurlijker maken, door te gaan zwemmen in een duikbootbasis.

duikboot-zwemmen
Captain Ivan brengt je tot in de tunnels

Richting Montenegro en meer bepaald de baai van Kotor. Toen het kleine land nog deel uitmaakte van wat ooit Joegoslavië was, had Kotor een ongeziene strategische waarde. Volledig ingesloten door de bergen was de streek moeilijk te bombarderen en konden ook voetsoldaten tijdig tegengehouden worden. De directe verbinding met de Adriatische zee had het voordeel dat je hier probleemloos een marinebasis van formaat kon verdedigen. Tito, de toenmalige president/dictator, begreep dat ook en bouwde er een duikbootbasis IN de bergen. Een spectaculair complex, met heel wat gelijkenissen met de Zeljava basis en een ongezien iets voor die tijd.

De oorlog werd vervangen door plezier

duikboot-zwemmen
Cliffdiven maar dan vanop een geheime bunker

Na het uiteenvallen van Joegoslavië, werd de marinebasis nog enige tijd gebruikt maar werd deze al snel afgeschreven. Duikboten waren er niet meer, het geld werd gebruikt om de nieuwe landen terug op te bouwen en vooral voor de inwoners van Montenegro was het belangrijk om een streep te trekken onder een tijdperk van oorlog. De basis werd volledig gesloopt en de duikboot tunnels werden verlaten

duikboot-zzwemmen
Captain Ivan brengt je langsheen de knapste plekken

Vandaag de dag vormen de tunnels een unieke en vooral bizarre attractie voor toeristen. Kleine bootjes brengen je voorbij de ingangen en al snel besef je hoe gigantisch het bouwwerk was. Voor wie wat avontuurlijker is aangelegd en van een zwembroek is voorzien, vormen de tunnels een schitterende plaats om te gaan zwemmen. Het geheel heeft een erg hoge apocalyptische factor en je voelt je er als een dwerg. Enige oplettendheid is wel aan de orde want de stroming van de zee duwt heel wat rommel de tunnels in. Ook ligt de bodem er bezaaid met schroot, waardoor kwetsuren nooit ver weg zijn. 

Take the aquatic route

duikboot-zwemmen
Het weer kan snel omslaan dus een regenjas is een must

Vanuit Kotor is het mogelijk om met de auto erheen te rijden, een trip van iets meer dan een half uur staat op je te wachten. Wil je het helemaal af hebben, dan boek je een boottocht vanuit de haven van Kotor. De skipper brengt je recht de tunnels in en tijdens de trip vaar je rakelings langsheen de wrakken van oorlogsschepen.

Meer info is te verkrijgen via de toeristische dienst van Kotor: klik
Captain Ivan en zijn boot brengen je probleemloos naar de tunnels: klik
Goedkoop vliegen naar Montenegro kan via TravelUnlimited: klik