Welkom in Kotor, het koninkrijk der katten!

Wie ooit het geluk heeft gehad Kotor te kunnen bezoeken, heeft zonder twijfel kennis gemaakt de absolute topattractie van deze Romeinse stad. Ik spreek natuurlijk niet over de fenomenale muur die tot hoog in de bergen loopt, waarmee de vijand buiten werd gehouden. Ik spreek vanzelfsprekend ook niet over Old Town Kotor, een volledig bewaarde Romeinse nederzetting die ondertussen tot het UNESCO werelderfgoed behoort. Het is logisch dat ik niet spreek over de mix van kerken en bouwstijlen, die nog steeds de sporen van de verwoestende aardbeving tonen. Neen, ik spreek over … de katten.

De katten zijn de trekpleisters van Kotor

katten-kotor
De katten poseren gewillig voor de foto

Bezoekers van Kotor kunnen er niet omheen, de katten zijn overal en meer nog, ze zijn helemaal niet onder de indruk van de duizenden bezoekers die de kleine steegjes bevolken. Meer dan eens valt het voor dat een tourguide met veel passie staat te spreken, terwijl het grootste deel van de groep foto’s neemt van de katten.

De katten zelf? Die vinden het best fijn en genieten schijnbaar van alle aandacht die ze krijgen. Ze vormen een dusdanig geheel van de stad dat ze beetje per beetje uitgroeiden tot de absolute mascottes en de onweerlegbare trekpleister van Kotor.

Waar de katten vandaan komen, dat is een andere vraag en dan wel eentje waar er meerdere antwoorden zijn. Niemand is het echt helemaal zeker en verschillende theorieën leven in en buiten de muren. De meest denkbare is echter degene die de geschiedenis van de stad volgt.

De katten kwamen hand in hand met de geschiedenis

katten-kotor
De katten zijn niet echt onder de indruk

Van oudsher is Kotor een havenstad geweest. Zijn unieke plaats, pal aan de baai en tegen de flanken van de bergen, maakte van de stad niet alleen een commerciële maar ook strategische hub. Schepen kwamen van heinde en verre om er koopwaar aan te bieden, wetende dat ze beschermd werden door de stad. Schepen vervoerden graan en andere droogwaren over zee omdat ze zo grote hoeveelheden konden verplaatsen, maar die reizen waren lang en duurden vaak maanden. Muizen hadden dan ook vrij spel om in het scheepsruim zich volop te laten gaan aan de goederen. Om de muizenplaag in te dijken namen heel wat schepen dan ook een paar katten mee aan boord. Helaas voor die katten was hun aanwezigheid tijdens de terugreis geen vereiste en werden ze zelfs als last aanzien. Matrozen lieten ze dan ook achter op hun eindbestemming: Kotor.

kotor-tourism
De toeristische dienst van Kotor staat je bij

Hoewel dit verhaal nooit officieel werd bevestigd, lijkt het er alvast wel op dat hier enige waarheid in verweven zit. De katten van Kotor zijn niet toe te wijzen aan 1 bepaald ras maar aan een mengelmoes van allerlei rassen die je enkel in bepaalde delen van de wereld vindt.
De enige die niet echt met hun afkomst of hun geschiedenis zijn begaan, zijn de katten zelf. Ze genieten met volle teugen van hun wereld status.

Zelf op verkenning in Kotor? De toeristische dienst staat je graag bij. (klik)
Op zoek naar goedkope vliegtickets naar Montenegro? Check de deals via TravelUnlimited.be (klik)