Op Isle of Tiree spoelde een bootje aan, samen met heel wat vraagtekens

tiree-2
De kustwacht nam het ding meteen in bewaring

Het is niet ongewoon om, voor wie graag gaat wandelen op het strand, objecten aan te treffen. Vaak gaat het om afval, door de mens in de zee gegooid en door de zee netjes terug aan land gebracht. Soms gaat het ook om wat meer grotere dingen zoals autobanden of zelfs een complete fiets. Wat de Britse kustwacht eind september op een Schots eiland aantrof, overtreft echter iedere vorm van fantasie. Een onbekende, autonome boot spoelde er aan op het Isle of Tiree en zorgt ondertussen voor heel wat controverse

tiree-3
Meestal wordt het gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek

Dat een boot kan aanspoelen is op zich niet echt wereldnieuws. Vooral in verraderlijke wateren, zoals die voor de Schotse kust, zijn schepen die in problemen raken schering en inslag. Het geval van Isle of Tiree is echter vanwege meer dan 1 reden meer dan opmerkelijk. Het gaat hem om een Boeing Liquid Robotics Wave Glider, een soort van drone maar dan om over het water te glijden. Uiterst duur materiaal, absoluut niet voor de particuliere markt en volledig ontwikkeld om lange tijd alleen op zee te drijven. Het is het soort materiaal dat wordt gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek aan de ene kant en militaire toepassingen aan de andere kant. Daar begint het bizarre verhaal al meteen. Je zou kunnen gaan denken dat een labo of een universiteit, bezig met metingen op zee, dergelijke dure objecten graag terug zou krijgen. Tot op heden claimde echter niemand het bootje op. Daar stopt het web van mysteries nog niet. Boeing, de fabrikant van de toestellen, voorziet iedere Wave Glider van een reeks identificatiemethodes en van een erg opvallende kleur, om het terugvinden ervan te vereenvoudigen mocht het ooit fout lopen. Het exemplaar dat aanspoelde op Isle of Tiree werd volledig zwart geschilderd en alle identificatiemethodes werden vakkundig verwijderd. 

Maar wacht, er is meer!

tiree-4
Een duikboot detector onderaan de Wave Glider

Meer dan voldoende redenen dus voor het internet om compleet in overdrive te gaan, waar de meest waanzinnige complottheorieën ondertussen al de kop opstaken. Toch is er 1 argument, een detail als het ware, waarbij de wenkbrauwen van zelfs de meest geharde sceptici zullen gaan fronsen. De Wave Glider is in militaire middens een gegeerd toestel om bemande en onbemande duikboten te gaan detecteren. De Glider zelf dient dan als drijver waaraan, 30 meter dieper, een uiterst gesofisticeerde sonar hangt. Laat Isle of Tiree nu net in een corridor van de HM Naval Base Clyde liggen, jawel, een marinebasis waar de Britse marine nucleaire duikboten huisvest. 

Een officiële verklaring is er tot op heden niet noch werd de eigenaar van de Wave Glider gevonden. Boeing, de fabrikant, weigert iedere vorm van commentaar, wat meteen olie op het vuur is voor heel wat digitale speurneuzen. Potentiële verklaringen zijn er in overvloed, een echt antwoord ontbreekt. James Bond toestanden in het echt? Waarschijnlijk zullen we het nooit te weten komen.