Smoo Cave, waar natuurlijk geweld en verhalen hand in hand lopen

smoo-cave-2
Een klassiek brugje brengt je naar de waterval

Het bezoeken van een grot is altijd iets bijzonders. Wanneer die grot dan ook nog eens wordt ondergedompeld in een wereld van folklore en er zelfs Vikings voorbij komen, dan heb je een toplocatie in handen. Smoo Cave, in het noorden van Schotland, heeft de full monty in huis.

Groot is de grot alleszins niet, misschien wel in omvang maar wie het geheel wil bezoeken kan dit perfect in een kwartiertje tijd. Toch is het een indrukwekkend schouwspel dat bijna iedere Schotland-bezoeker op de planning zou moeten hebben staan. Natuurlijk kunnen we gaan vertellen over het feit dat het een uniek kruispunt is van zoet water en zout water. We kunnen gaan vertellen over het feit dat de ene kant van de grot werd uitgehold door de zee en de andere kant door een rivier. We kunnen zelfs gaan vertellen over sporen van Vikings die hier werden gevonden, wat opnieuw aantoont dat ze ook daar voet aan land hadden.

Alle verhalen terzijde is het vooral het indrukwekkende schouwspel van de waterval binnenin de grot die iedereen even naar adem doet happen. Een knap staaltje van hoe de overweldigende kracht van de natuur een subliem schouwspel kan creëren. 

Van een waterval naar de onderwereld

smoo-cave
De ingang van de grot of van de onderwereld?

Schotland zou Schotland niet zijn, moest de plaats dan ook niet zoemen met de meest sappige legendes. Door het unieke karakter van de grot werd lang geloofd dat dit een toegang tot de onderwereld was. Die toegang werd bewaakt door elfen, die je pas lieten gaan wanneer je tijd om was. Verschillende verhalen spreken ook over verschijningen van de duivel, die de verloren zielen komt halen. Volksverhalen natuurlijk al is de oorsprong van de naam dan weer gebaseerd op echte feiten. Smoo is afgeleid van het Noorse ‘smjugg’, wat zoveel wil zeggen als ‘verbergen’. De grot was in lang vervlogen tijden de geliefkoosde plek voor smokkelaars, die er hun verboden waar verborgen hielden.

Smoo Cave is gratis te bezoeken, enkel wie dat dieper in de grot wil gaan kan hiervoor een gids betalen. Hou er wel rekening mee dat je meer dan 600 trappen moet dalen (en dus ook weer stijgen) vooraleer je de waterval te zien zal krijgen. Ook kan het tijdens het hoogseizoen erg druk zijn.

Een routebeschrijving vind je hier: klik

smoo-cave
Van het visuele spektakel wordt iedereen stil